26/10/2009 Siemens – Indexul Verde al Oraselor din Europa: Cat de compatibile cu mediul inconjurator sunt orasele din Europa?

Un nou studiu al Siemens, desfasurat in colaborare cu Economist Intelligence Unit, va analiza 30 de orase europene – inclusiv Bucuresti -, din punctul de vedere al dezvoltarii lor durabile. Un index general va clasifica orasele, luand in considerare gradul de compatibilitate cu mediul inconjurator al infrastructurii publice, impactul resurselor si politicilor aplicate. Studiul va fi facut public la inceputul lunii decembrie, la conferinta UN Climate Conference COP15.

Indexul Verde al Oraselor din Europa ofera o baza de comparatie a impactului asupra mediului inconjurator al oraselor si isi propune sa ofere un inbold pentru imbunatatirea conditiilor urbane pe termen lung. Studiul analizeaza 30 de orase europene, din 30 de tari: Amsterdam, Atena, Belgrad, Berlin, Bratislava, Brussels, Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Istanbul, Kiev, Lisabona, Ljubljana, Londra, Madrid, Oslo, Paris, Praga, Riga, Roma, Sofia, Stockholm, Tallinn, Viena, Vilnius, Varsovia, Zagreb si Zurich.

Orasele sunt evaluate in functie de 8 categorii: CO2, Energie, Cladiri, Transporturi, Apa, Deseuri si folosirea terenurilor, Aer si guvernanta/conducerea ‘verde’. In fiecare dintre categorii expertii au definit indicatori specifici, precum cota de piata a energiei regenerabile, cantitatea de emisii de CO2 pe cap de locuitor sau gradul de folosire a mijloacelor de transport in compatibile cu mediul inconjurator. O combinatie de metode de cercetare cantitative si calitative asigura nu numai analiza situatiei prezente intr-un anumit oras, dar si angajamentul administratiei respectivului oras pentru imbunatatire.

“Indexul Verde al Oraselor din Europa va ajuta orasele in luarea unor decizii mai informate pentru reducerea impactului asupra mediului inconjurator – ca de exemplu – prin sporirea eficientei energetice si a gradului de compatibilitate cu mediul inconjurator pentru sistemele de trafic, cladiri sau pentru statiile electrice”, explica dl. Cristian Secosan, CEO al Siemens SRL. “Alte orase pot invata din exemplele de referinta ale celorlalte orase implicate in studiu.”

Studiul isi propune sa sprijine orasele, analizand infrastructura lor din punctul de vedere al dezvoltarii durabile si indicand locurile unde exista potential de imbunatatire. Studiul va oferi un portret al fiecaruia dintre cele 30 de orase, bazandu-se pe rezultatele Indexului, alaturi de prezentarea initiativelor si proiectelor verzi. In plus, vor fi indicate exemple de proiecte pentru protectia climei si dezvoltare durabila ca modele de buna practica pentru alte orase.

Prin acest studiu, Siemens continua sa demonstreze angajamentul sau in examinarea infrastructurii urbane si analizarea impactului a doua puternice mega-tendinte: urbanizarea si schimbarea climatica. In ultimii ani, Siemens a publicat studii despre provocarile in infrastructura pentru 25 de metropole si despre dezvoltarea durabila a oraselor Londra si München. De asemenea, un sondaj recent organizat in randul a 140 de primari din America indica faptul ca in orasele din Statele Unite deschiderea fata de investitiile legate de schimbarea climatica este in crestere, in ciuda recensiunii. Doua treimi din acesti primari considera ca exista oportunitati de crestere majore din punct de vedere economic, datorate tehnologiilor pentru protectia climei.

Din 2007, peste jumatate din populatia lumii traieste in orase – iar aceste orase sunt responsabile pentru 80% din cantitatea de emisii de CO2 si consuma trei patrimi din energia totala a lumii. “Orasele trebuie sa isi asume un rol principal in protectia climei. In prezent, nu numai ca impactul lor asupra climei este cel mai daunator, dar tot ele sufera si cele mai importante consecinte.“, observa dl. Secosan.

“Urbanizarea si schimbarea climatica sunt doua mega-tendinte carora Siemens le ofera raspuns datorita solutiilor sale inovatoare si valoroase. Avand cel mai divers portofoliu de mediu – care a generat aproximativ 19 miliarde Euro in 2008 si un sfert din veniturile totale ale companiei – putem si ne propunem sa avem o contributie decisiva in a stapani aceste provocari. Tehnologiile pentru reducerea drastica a consumului de energie si a emisiilor in orase exista, iar multe investitii pot fi amortizate in timpul ciclului de viata prin economisirea de energie.”

spot_img

Ultimele știri