Retezatul pleaca prin tara
Nucsoara, 25 februarie 2008: Incepand cu acest an, o caravana inedita se deplaseaza prin sudul Romaniei pentru a aduce Retezatul mai aproape de oameni. Prin aceasta, Administratia Parcului National Retezat (APNR) vrea sa arate romanilor ca au motiv sa se mandresca cu locuri si vietuitoare pe care multi nu le mai au. Ca sa nu ajungem in situatia tarilor care si-au pierdut valorile naturale, trebuie ca noi sa avem grija de ce ne-a daruit din belsug natura.
Microbuzul verde va apropie de munte
Trecatorii se opresc surprinsi sa vada ursii, acvilele, plantele rare si minunatele peisaje care impodobesc masina APNR. Sloganul caravanei, scris pe masina, este „Daca nu vii tu la munte, vine muntele la tine”.
Ideea acestei caravane apartine biologilor Calin Hodor si Sergiu Mihut, care au inserat-o in proiectul „Managementul conservativ al habitatelor alpine ca sit Natura 2000, in Parcul National Retezat”. Proiectul, inceput in 2006, are ca finantatori principali Comisia Europeana si Regia Nationala a Padurilor.
La sfarsitul lui 2008, trebuie sa se vada rezultatele proiectului: reconstructia unor habitate degradate, amenajarea ecologica a unor torenti, baza de date de biodiversitate completa, harti GIS a habitatelor alpine, ghid pentru recunoasterea plantelor si animalelor din Retezat, materiale promotionale diverse, panouri informative si… foarte multi oameni care au auzit despre Retezat si vor sa-i devina prieteni si protectori.
Colaborare cu alte proiecte LIFE
Instrumentul finaciar LIFE sustine si alte proiecte ce se desfasoara acum in Romania. Colaborarea dintre echipele de implementare a acestor proiecte este esentiala pentru rezultate optime, dar si pentru viitorul biodiversitatii europene. O astfel de colaborare este si cea cu proiectul „Habitate prioritare, alpine, subapline si forestiere din Romania”, cu sediul in Brasov. Proiectul care promoveaza reteaua de arii protejate Natura 2000, are ca parteneri Universitatea Transilvania Brasov-Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA si WWF Programul Dunare Carpati. In cadrul caravanei, reprezentantii proiectului s-au alaturat echipei Parcului National Retezat in actiunile de promovare.
Intalniri cu mari si mici
Anul trecut, caravana a fost in 265 de localitati din Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si Oltenia. Incepand cu februarie 2008, Caravana se va opri la primariile satelor si oraselor si la foarte multe scoli de pe traseul sau, care va strabate partea de sud a Romaniei, ajungand pana la Marea Neagra. In fiecare resedinta de judet, reprezentantii APNR vor lua legatura cu Inspectoratele scolare judetene pentru a intari colaborarea cu acestea.
„Cel mai mult ne intereseaza sa ne intalnim cu elevii si studentii, fiindca acestia sunt foarte receptivi la ideea de protectie a naturii. Ei, la randul lor, pot disemina cele asimilate printre prietenii si rudele lor. Si sa nu uitam ca ei vor fi turistii de maine, care vor veni in Retezat. Odata ajunsi acolo, vor sti ce sa faca.” Zoran Acimov- directorul Parcului National Retezat.
Daca vedeti microbuzul verde, sa stiti ca Retezatul a venit la voi in vizita. Primiti-l ca pe un oaspete binevenit, asa cum si el va primeste pe voi!