250 miliarde de dolari zac ascunsi in mineritul murdar din China VEZI VIDEO

Industria miniera murdara si periculoasa din China a cheltuit pe ascuns 250 miliarde de dolari distrugand vieti umane, consumand energie in exces si devastand mediul, potrivit unui studiu publicat recent, informeaza Reuters.

Poluarea rezultata in urma exploatarilor miniere a afectat apa, solul si atmosfera din jurul minelor. Mii de oameni au murit si multi au fost raniti in accidente miniere, iar cantitatile enorme de emisii rezultate in urma arderii carbunelui in fabrici si centrale energetice sunt catastrofale.

Cu toate acestea, nimic nu se reflecta in preturi mici la carbune si energie electrica potrivit studiului "Adevaratul pret al carbunelui", elaborat timp de trei ani de economistii si conservationistii chinezi. "In spatele productiei si consumului mari de carbune zac cheltuieli mari si ingrijoratoare in sectorul social si de mediu", avertizeaza raportul. "In prezent, aceste costuri sunt acoperite de oamenii din China care sufera de pe urma pagubelor", a spus Mao Yushi, unul dintre autorii raportului.

Anul trecut, aproximativ 3.800 de minieri au murit in urma exploziilor, inundatiilor si a altor accidente miniere. Cu toate ca pierderile au fost mai putine fata de anul 2006, industria miniera ramane cea mai periculoasa din lume. Pentru o tara in care apa potabila este insuficienta si securitatea hranei si a aerului este deficitara, mineritul este o problema foarte grava de mediu, a declarat Yang Ailun, membru Greenpeace, care a contribuit la elaborarea raportului.

Fiecare tona de carbune produsa inseamna 2,5 tone de apa poluata, iar deseurile miniere reprezinta 40% din totalul deseurilor industriale din China.

Principalele probleme identificate in raport sunt regulile guvernului care desfigureaza preturile la carbune si energie si lipsa masurilor de protejare a mediului. Taxe de poluare in plus si o legislatie de mediu stricta ar fi solutia care ar ieftini pretul carbunelui si care ar reduce deseurile miniere, moartea oamenilor si cele mai grave cazuri de poluare, arata raportul.

Foto: Reuters

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri