250 de milioane de euro pentru incinerarea deseurilor din Bucuresti

Bucurestiul va beneficia de o instalatie de ultima generatie de incinerare a deseurilor, prima din tara de acest fel. Compania de salubrizare Supercom din Bucuresti a facut primii pasi spre folosirea deseurilor in vederea generarii de energie pentru reteaua electrica nationala si spre o capitala fara gropi de gunoi.

Totalul investitiilor in noua instalatie se va situa, conform directorului general Super com Ilie Ionel Ciuclea (foto), la aproximativ 250 de milioane de euro, 80% din suma fiind din fonduri europene nerambursabile. Compania va accesa si credite de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, credite care au dobanzi bonificate. "Pe langa fondurile europene nerambursabile, circa 80% din investitie, sigur ca vom folosi si fonduri de la MMDD, dar nu stim inca in ce procent, trebuie sa negociem. Investitiile constau, in principal, in teren, materia prima, circa 160.000 tone de gunoi care se vor procesa anual si partea de management", a explicat directorul Supercom.

Instalatia va fi amplasata in judetul Ilfov, la 14 kilometri de Bucuresti, iar intregul complex se va intinde pe opt hectare de teren. Tehnologia este foarte avansata, instalatia va produce aproximativ 120 MWh pe an, energie care va intra in reteaua electrica nationala. Fabrica are o mica anexa care poate prelucra deseurile spitalicesti si o anexa care prelucreaza solurile infestate chimic, chiar si pe cele infestate cu petrol. Gradul de recuperare este de peste 92% din fiecare produs, reziduurile, intre 5% si 8%, vor fi depozitate in zone speciale, ecologizate: "Imaginati-va groapa de gunoi de la Glina micsorata de mai mult de 20 de ori. Se va face un mic depozit, ecologic de data aceasta, unde se vor depune reziduurile. Mai exista un avantaj al acestei instalatii, se poate scoate o fractie de metale grele din zgura care ramane in urma incinerarii, care poate fi vandu ta si transferata intr-un laborator urias din Germania si care se poate transforma in metale grele", a subliniat directorul Ilie Ionel Ciuclea.

In 2010 se vor face primele probe tehnice, dar, in prezent, Supercom dezvolta un plan de a reduce timpul necesar constructiei si vrea sa propuna partenerului italian, dezvoltatorul proiectului, ca lucrarile aditionale sa se faca in paralel, in Romania. Acest demers ar scurta cu 5-6 luni timpul necesar pentru punerea in functiune a instalatiei. "Constructia va dura cel putin doi ani. Am dezvoltat un sistem de plata prin care banii vor fi virati catre fabricant la un an de la punerea in functiune a instalatiei."

Supercom nu se va opri aici, vrea sa ajunga sa implementeze astfel de instalatii in cat mai multe zone ale tarii. "Vrem sa implementam acest proiect in mai multe judete din tara. In Romania nu exista, deocamdata, o asemenea instalatie pentru ca noi suntem inca intr-un stadiu de inceput in legatura cu tratarea deseurilor, care este mult depasit in Occident. Chestia cu colectarea selectiva este o poveste. In aceasta instalatie intra gunoiul asa cum este preluat de la producatorii de deseuri menajere, ceea ce inseamna ca gradul de recuperare este foarte mare."

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri