Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

24DeOre Cotidianul de Vest: Muntele Mic, o mare cacealma

Lipsa avizelor de mediu pentru constructiile de pe Muntele Mic a fost recunoscuta de catre Petru Harambasa, primarul din Turnu Ruieni, comuna in a carei administrare teritoriala se afla statiunea. Printr-o declaratie halucinanta, acesta ne-a spus: "N-am stiut ca trebuie asa ceva!" Cu alte cuvinte, cabane, hoteluri sau simple case de vacanta sunt imobile care se pot construi oriunde si oricum, fara a ne sinchisi de impactul lor asupra mediului. Insa, dandu-si probabil seama de enormitatea declaratiei, Petru Harambasa a revenit: "Stiti, noi ne ocupam de asta doar din acest an. Avem un studiu geologic si am crezut ca este suficient".

Muntele Mic risca sa devina, in viitorul foarte apropiat, o adevarata bomba ecologica. Intre constructiile noi care se ridica aici, in momentul de fata fiind cam 10 imobile, niciuna nu are autorizatie de mediu. Apele uzate, dejectiile, gunoaiele sunt probleme a caror rezolvare se pare ca nu a interesat pe nimeni. Mizeria constructorilor este azvarlita din roaba direct pe versantii muntelui. Cat nu este inca iarna, se vede tot. Apoi, dupa caderea zapezii, gunoaiele sunt ascunse.

Dar, de retinut ca tot ce se arunca de aici va ajunge, in cele din urma, in barajul de la Zervesti, iar apoi, in paharele celor din Caransebes. Absenta celor mai elementare urme de estetica in constructie, lipsa canalizarii pe Muntele Mic, a surselor proprii de apa potabila sfideaza orice norma europeana de mediu. Si totusi, pe Muntele Mic se construieste! Este usor de presupus ca, daca actuala tendinta se va mentine, Muntele Mic va ajunge, foarte curand, o a doua Straja, statiunea hunedoreana fiind deja recunoscuta pentru haosul constructiv si dezastrul ecologic instalat acolo. Petru Harambasa incearca insa sa calmeze lucrurile, informandu-ne despre noul plan urbanistic zonal, care se afla in faza finalizarii lui.

Marius Vodita, seful serviciului de autorizari din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Resita, ne-a informat ca nu cunoaste situatia de pe Muntele Mic, spunandu-ne, totusi, ca deranjul este imens in toate zonele turistice: "Inainte de a construi, administratia locala trebuie sa asigure conditiile necesare. Cei care au solicitat aviz l-au primit in conditiile de respectare stricta a legii. Ceea ce se face cu depozitarea, construirea fara acte, fara aviz de mediu, pentru ca primaria nu a considerat necesar, sunt incalcari ale legii." Vodita a tinut sa lamureasca faptul ca APM se ocupa doar de autorizare, nu si de control.

Elena Furdi, din cadrul Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Caras-Severin, ne-a confirmat existenta unui viitor nou plan de urbanism zonal. Despre ceea ce se afla in constructie in momentul de fata nu ne poate insa spune nimic, deoarece nu s-au efectuat controale. Referindu-se la primarul din Turnu Ruieni, Elena Furdi precizeaza ca nu este primul caz in care edilii evita sa ceara acordul celor de la APM. "Fiecare are propriul sistem de gestionare a deseurilor si apelor uzate, fiecare are propria retea de canalizare. Este dezastruos ce se intampla pe munte, am fost si am vazut, din pacate primaria din Turnu Ruieni nu s-a preocupat de foarte multe lucruri. In cadrul unor controale anterioare, au fost stabilite unele masuri, dar atat…"

Autoritatile de Mediu sustin ca au nevoie de ajutorul presei, ca doar astfel li se poate auzi "strigatul de disperare". Cu toate astea, din surse foarte bine informate, va relatam ca Garda de Mediu Caras-Severin a facut o evaluare a amenzilor care ar putea fi aplicate celor implicati in noile constructii de pe Muntele Mic. Un cuantum aproximativ al penalitatilor ce s-ar fi putut aplica, pentru ilegalitatile de pe munte, ajunge la 3,5 miliarde de lei vechi. De ce nu s-au dat amenzile respective si de ce nu s-a trecut la aplicarea legii sunt alte chestiuni, pe care le vom lamuri in editiile urmatoare. Deocamdata, e suficient sa stiti ca pe Muntele Mic isi face cabana unul din capii politiei carasene.

Pentru mai multe informatii vizitati 24DeOre Cotidianul de Vest

spot_img

Ultimele știri