Dupa intrarea Romaniei in Uninea Europeana, in materie de mediu si de protectia mediului s-a facut primul pas. A inceput sa se vorbeasca. Ba chiar sa fie la moda sa se vorbeasca. Seminarii, cursuri, intalniri cu specialistii, diapozitive, grafice. O intreaga strategie teoretica, de cazi pe spate! Din punct de vedere practic insa, e jalea de pe lume. Pentru ca nu se face nimic. Legislatia este defectuoasa, autoritatile, lasate de izbeliste, sunt neputincioase din cauza lipsei banilor, isi paseaza responsabilitatile sau dau vina pe incalzirea globala, inundatiii, furtuni, cataclisme. Si-n urma seminariilor, o tara a gunoaielor.
CARAS-SEVERIN, MEHEDINTI. Lacul de acumulare din Orsova si raul Toplet au fost din nou invadate de gunoiul menajer provenit din statiunea Baile Herculane si din localitatea Toplet. Oamenii din zona s-au obisnuit deja cu situatia si spun ca asemenea fenomene se intampla foarte des. „La fiecare ploaie, Dunarea se umple de gunoaie. Nu stii ce sa mai crezi. Privesti la apa sau privesti la o groapa de gunoi. Este un dezastru ce se intampla si nu stim cine ar trebui sa raspunda pentru dezastrul asta ecologic de pe Dunare”, a declarat Nicola Nichifor, din Orsova.
Ploile abundente din ultimele zile au facut ca nivelul raului Toplet sa creasca si tot gunoiul de pe albia raului sa fie adus de apa in Dunare. Autoritatile din Mehedinti nu pot interveni sa opreasca poluarea, lacul de acumulare fiind in jurisdictia Apelor Romane din Banat, cea care ar fi trebuit sa intervina pentru oprirea dezastrului ecologic. „Consiliul Judetean din Caras-Severin si Prefectura din Mehedinti nu au luat nicio masura de a incerca sa stopeze aceasta poluare, care a devenit o obisnuinta si care face din orasul turistic Orsova o groapa de gunoi a carasenilor”, a spus revoltat Constantin Negulescu, primarul Orsovei.
Cea mai grava situatie se inregistreaza la gura de varsare a raului in lac, acolo unde singurul baraj de colectare a gunoiului de pe luciul apei a cedat sub presiunea tonelor de mizerie si s-a rupt. PET-urile si resturile vegetale au ajuns aproape de barajul Portile de Fier 1 si, daca nu se intervine, pot ajunge si la vecinii nostri din Serbia.
Fata de aceasta situatie, am dorit sa aflam care este pozitia conducerii Consiliului Judetean Caras-Severin. „Pentru rezolvarea problemei colectarii deseurilor, noi am luat deja masuri la nivelul intregului judet, ne-a declarat vicepresedintele Ion Spanu. In Caras-Severin, este in curs de derulare un proiect pe fonduri PHARE, cu privire la colectarea selectiva a deseurilor si crearea unui depozit de deseuri menajere la nivelul intregului judet. Sunt in curs de infiintare trei societati comerciale cu acest profil, pentru zona Herculane, zona Semenic si zona Oravita, care au ca obiect de activitate tocmai colectarea selectiva a deseurilor, dar se vor mai infiinta si altele, asa incat toate consiliile locale sa fie incluse in acest proiect regional. De altfel, cred ca, pana la finele acestui an, noi vom primi recomandarile si solutiile firmei internationale de consultanta care lucreaza la acest proiect, dat fiind ca suntem decisi sa respectam toate termenele de inchidere si ecologizare a gropilor de gunoi. Odata cu implementarea proiectului realizat cu finantare PHARE, se va stopa si poluarea Dunarii cu gunoaiele aduse de afluentii din Caras-Severin”. In concluzie, lucrurile sunt pe cale de solutionare. Teoretic. Pratic, insa, nebunia continua si nimeni nu poate sti cand va lua sfarsit.
Pentru mai multe informatii viziteaza 24DeOre Cotidianul de Vest