23/09/08 MMDD- Discursul Ministrului Mediului la evenimentul Green Revolution

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, a participat in aceasta dimineata la evenimentul „Deseurile ca sursa de profit” organizat de revista Green Report. Evenimentul a adus, fata in fata, autoritatiile locale si centrale cu operatorii economici de pe aceasta piata.

Prezentam in continuare transcrierea discursului Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile:

„Doamnelor si domnilor
Buna ziua/Bine ati venit!

In primul rand, doresc sa felicit organizatorii pentru tema abordata in cadrul seminarului de astazi. Subiectul „Deseurile ca sursa de profit” suscita un interes deosebit in randul actorilor implicati pe aceasta piata si, tocmai de aceea, constat cu placere ca in aceasta sala se afla atat reprezentanti ai autoritatilor statului, centrale si locale, cat si agenti economici sau asociatii colective.

Eu sunt convins ca deseurile ar putea reprezenta o sursa reala de profit; si nici nu poate fi altfel; Romania este o tara care trebuie sa gestioneze cantitati impresionante de deseuri:

Cantitatile cele mai mari apar la deseurile rezultate din activitati de productie; ne confruntam anual cu aproximativ 355 milioane de tone, din care mare parte provin din activitati de minerit (cca 90%) iar restul provin din activitati de productie industriala si din agricultura.

Pe langa acestea, exista deseurile medicale, acestea insumand anual o cantitate de aproximativ 20.000 de tone.

Daca adaugam la toate acestea si deseurile municipale – circa 8,19 milioane tone – rezulta o cantitate totala de aproximativ 364 milioane tone, pe care Romania are datoria sa le gestioneze, in fiecare an.

Ca ministru al Mediului, ma intereseaza, in primul rand, ca aceste deseuri sa fie gestionate eficient, sa nu mai fie depozitate ilegal in natura si imi doresc sa nu mai vad aruncate la groapa de gunoi deseuri care ar putea fi valorificate. In plus, sunt convins ca aceste cantitati, corelate cu un sistem eficient de colectare, procesare si valorificare, nu pot decat sa aduca profituri importante agentilor economici.

Nici autoritatile locale nu pot ramane indiferente fata de un management eficient al deseurilor, deoarece acesta poate face ca facturile grase care sunt platite catre firmele de salubrizare sa fie reduse considerabil, odata cu scaderea cantitatii de deseuri care merge catre gropile de gunoi.

Acest lucru se obtine prin colectarea selectiva, astfel deseurile care merg spre valorificare dispar automat din cantitatea totala colectata de salubrizator, scazand astfel si cuantumul facturii.

Un segment aparte in ceea ce priveste profitabilitatea deseurilor, in conditiile in care se face un management corect, il reprezinta deseurile de echipamente electrice si electronice.

Acest tip de deseuri, in afara de faptul ca poate insemna o valoare pe piata reciclarii, reprezinta si o obligatie a Romaniei, in ceea ce priveste colectarea, impusa de Uniunea Europeana si care se ridica la 4/kg/locuitor/an.
Aceasta obligatie revine producatorilor si importatorilor de astfel de echipamente, care s-au constituit in organizatii colective, tocmai pentru a gestiona mai eficient colectarea DEEE-urilor.

Deoarece am constatat ca lucrurile nu se miscau corespunzator, iar tinta asumata prin tatatul de aderare era departe, MMDD a decis sa ofere un exemplu legat de modul in care ar trebui gestionata colectarea DEEE-urilor la nivel national, si am creat una din cele mai de succes campanii ale Ministerului, si anume campania „Marea Debarasare” din 3 noiembrie 2007.

Aceea a fost prima zi in care populatia putea sa scape de vechiturile care umpleau sifoniere si balcoane, scotandu-le in fata casei sau a blocului.

Agentii de salubritate au colectat aceste deseuri, reusind astfel sa stranga peste 600 tone din 110 orase, ceea ce a reprezentat circa jumatate din cantitatea totala colectata pe intreg anul 2007.

Insa succesul real al acestei campanii nu a fost cantitatea colectata ci, in primul rand, faptul ca multe autoritati locale au urmat exemplul MMDD si au continuat individual, prin campanii similare, initiativa noastra.

Aceste realizari ne-au facut sa reeditam „Marea Debarasare” anul acesta, in 19 aprilie, cand am inregistrat un succes care l-a depasit pe cel din campania anterioara si am colectat peste 650 tone de DEEE-uri.

Doamnelor si Domnilor, dupa cum am promis inca din primavara, MMDD, impreuna cu organizatiile colective Environ, Ecotic si Recolamp organiza a treia editie „Marea Debarasare” in aceasta toamna. Data aleasa pentru desfasurarea campaniei este 4 octombrie, zi in care, inca odata, romanii vor putea sa scape de televizoarele, frigiderele, masinile de spalat, sau calculatoarele vechi.

Daca pana acum campania s-a adresat exclusiv locuitorilor din mediul urban, noutatea campaniei Marea Debarasare din aceasta toamna consta in organizarea unei actiuni de colectare a DEEE si in zona rurala din judetele Covasna si Arges, sub forma unui proiect pilot.

In cele doua judete vor fi utilizate cate 3 camioane , fiecare cu o capacitate de 20 de tone, care vor urmari inca din dimineata zilei de 4 octombrie sase trasee distincte, cate trei pentru fiecare judet, timpul de stationare in fiecare localitate in parte fiind de maximum 30 de minute.

Totodata, dorim ca Marea Debarasare din 4 octombrie sa nu reprezinte un exercitiu de o singura zi. Astfel, o alta noutate este faptul ca aceasta zi va da startul unei campanii la nivel national care se va intinde pe un an intreg, in prima sambata a fiecarei luni.

Sunt convins ca fixarea unei zile unice de colectare la nivel national va oferi o oportunitate pentru stimularea cetatenilor in a sustine colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice si, pe de alta parte, ar ilustra modul in care autoritatile centrale si locale se implica integrat in atingerea obiectivelor privind protectia mediului din Romania.

Acestea fiind spuse, nu-mi ramane decat sa va urez succes in discutiile pe care le veti purta pe parcursul acestui seminar si sa va invit ca in 4 octombrie sa participati la campania noastra, prin scoaterea in fata locuintei dumneavoastra a echipamentelor electrice si electronice de care nu mai aveti nevoie.”

Informatii suplimentare:
Pentru judetul Arges, traseele pe care le vor urma camioanele in data de 4 octombrie, vor fi urmatoarele:
Primul traseu va cuprinde localitatile Caldararu, Ungheni, Recea, Harsesti, Stolnici, Buzoesti, Ionesti, Costesti, Suseni si Bradu;

Al doilea traseu va trece prin Mosoaia, Vedea, Poiana Lacului, Cocu, Uda, Cuca, Cotmeana, Moraresti, Baiculesti si Tigveni;

Cel de-al treilea traseu porneste din localitatea Bascov, apoi Colibasi, Micesti, Davidesti, Dobresti, Botesti, Stalpeni, Mihaesti, Hartiesti si Muscel.

In ceea ce priveste judetul Covasna, primul traseu va incepe din Crasna, urmand apoi Intorsura Buzaului, Prejmer, Chichis, Ilieni, Feldioara, Valcele, Belin, Valea Crisului si Reci.

Al doilea traseu va trece prin localitatile Barcani, Zagon, Covasna, Brates, Zabala, Ghelcata, Ojdula, Brescu, Lemnia si Catalina.

Ultimul traseu cuprinde localitatile Biborseni, Baraolt, Basanii Mari, Malnas, Sanzieni, Estelnic, Poiana Mereni si Tg.Secuiesc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri