Biroul Consiliului International de Coordonare al retelei „Omul si Biosfera” apartinand UNESCO a adaugat retelei 23 de noi rezervatii naturale din 18 tari. Noile rezervatii au fost incluse in urma intalnirilor din perioada 18-20 septembrie care au avut loc la sediul central al UNESCO din Paris, informeaza site-ul organizatiei.
Doua rezervatii care faceau parte deja din retea s-au extins dupa ce au primit acordul biroului, este vorba de rezervatia Frontenac din Canada si Volzhsko Lauslu din Rusia. Pe de alta parte, Germania a retras rezervatia Bayerischer Wald pentru ca nu mai indeplinea conditiile impuse prin directiva cadru adoptata in 1995. Reteaua insumeaza in prezent 529 de situri din 105 tari.
Printre noile rezervatii se numara Cape Winwlands din Africa de Sud, care este un vast mozaic de ecosisteme, incluzand o zona viticola care a fost recent renovata. Zona cuprinde orase istorice in care locuiesc peste 300.000 de oameni.
Noosa din Australia este un alt sit inclus in reteaua UNESCO, format din raurile si padurile de est ale Australiei si este considerat un „muzeu de biodiversitate”.
Din Vietnam a ajuns pe lista rezervatiilor naturale zona Western Nghe An, regiune muntoasa cu o altitudine de peste 2000 de metri.
Insula Corvo din Portugalia, cea mai mica insula din arhipelagul insulelor Azore, este o parte dintr-un fost con vulcanic, ridicandu-se 718 metri deasupra nivelului marii. Insula adaposteste multe specii endemice, fiind una dintre cele mai spectaculoase privelisti din Europa.
Conceptul care sta la baza crearii acestei retele de biosfere este de a oferi oportunitati pentru a combina cercetarea stiintifica cu modalitatile guvernelor de a reduce pirderilede biodiversitate, sa imbunatateasca modul de viata al comunitatilor din zonele respective si pentru dezvoltarea sustenabila a economiei si culturii zonelor. Rezervatiile de biosfera pot servi si ca situri de cunoastere si experimentare a naturii.
Foto: unesco.org