Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

22/09/09 ANAR – Mihaltul si fusarul, descoperite in Prut

Mihaltul si fusarul descoperite in Prut indica o calitate foarte buna a apei

Administratia Nationala „Apele Romane” informeaza ca echipele nationale si internationale ale JDS 2 preleveaza din ultimul afluent al Expeditiei Dunarii, respectiv din raul Prut, si anume din ultimele doua sectiuni de prelevare de pe afluenti, astazi (Ungheni) si maine (Leova-Bumbata).

Cea mai mare surpriza a biologilor Administratiei Nationale „Apele Romane” a fost sa descopere, pe langa speciile de pesti gasite frecvent in apa raului Prut (oblete, biban, mreana etc.) si alte doua specii de pesti, mai rar intalnite in afluentii romanesti ai Dunarii, respectiv: mihaltul (care s-a gasit si in raul Olt) si fusarul (gasit doar in Prut, din cei trei afluenti romanesti ai Dunarii, de unde s-au prelevat probe).

Fusarul („zingal srebar”) si mihaltul („lota-lota”) sunt specii de pesti sensibile la poluare, ceea ce arata ca existenta lor in raul Prut constituie un indicator relevant pentru o apa de foarte buna calitate.

Probele de pesti au fost recoltate si analizate exclusiv de catre echipa romaneasca, urmand ca celelalte probe, de analize fizico-chimice, recoltate impreuna cu echipa din Republica Moldova sa fie predate maine seara, in jurul ore 18.00, in portul Braila, echipajului international al JDS 2 de pe nava laboratorului Argus.

Din cele 95 de statii de recoltare ale Expeditiei Internationale, 36 de sectiuni sunt pe tronsonul romano-sarbesc-bulgaresc-ucrainian, dintre care in 15 sectiuni, echipa romaneasca a A.N. Apele Romane a recoltat probe, respectiv:

JDS59 – BanatskaPalanka-Bazias
JDS60 – Golubac-Koronin
JDS61 – Donji Milanovac
JDS62 – Tekiya-Orsova
JDS63 – Vrbica-Simian
JDS64 – Lac Portile de Fier 2
JDS65 – Radujevac-Gruia
JDS66 – Raul Timok (Serbia-Bulgaria)
JDS67 – Pristol-NovoSelo
JDS69 – Aval Kozloduy
JDS70 – Amonte raul Iskar (Bulgaria)
JDS71 – Raul Iskar (Bulgaria)
JDS72 – Aval raul Iskar (Bulgaria)
JDS73 – Amonte raul Olt
JDS74 – Raul Olt
JDS75 – Aval raul Olt
JDS76 – Aval Tr.Magurele-Nikopole
JDS77 – Aval Svishtov-Zimnicea
JDS78 – Raul Jantra (Bulgaria)
JDS79 – Aval raul Jantra
JDS80 – Amonte Ruse-Giurgiu
JDS81 – Raul Russenski Lom (Bulgaria)
JDS82 – Aval Ruse-Giurgiu
JDS83 – Amonte raul Arges
JDS84 – Raul Arges
JDS85 – Aval raul Arges
JDS86 – Chiciu-Silistra
JDS87 – Amonte Cernavoda
JDS88 – Giurgeni
JDS89 – Aval Braila
JDS90 – Raul Siret
JDS91 – Raul Prut
JDS92 – Reni
JDS93 – Brat Chilia-Valcov
JDS94 – Brat Sulina-Marea Neagra
JDS95 – Brat Sf. Gheorghe

Dintre cele 15 sectiuni de prelevare, s-au recoltat pana acum in 11 sectiuni romanesti, din Dunare si din trei dintre afluentii sai romanesti (Olt, Arges, Prut). Maine, echipa romaneasca finalizeaza prelevarile din afluenti, in sectiunea Leova (malul moldovenesc)-Bumbata (malul romanesc) pentru ca de marti, 25 septembrie pana vineri (28 septembrie) sa se preleveze probe din cele trei brate ale Dunarii.

Exceptie face ziua de joi, 27 septembrie, cand va avea loc ultima conferinta de presa a Expeditiei Internationale a Dunarii JDS 2, unde jurnalistii, alaturi de inalte oficialitati (din Romania si din strainatate) sunt invitate sa participe pentru a face o evaluare a parcursului Expeditiei.

CASETA TEHNICA

Istoricul Comisiei Internationale pentru protectia Fluviului Dunarea (International Commission for the Protection of Danube River – ICPDR):

In 1985 guvernele din tarile dunarene formuleaza „Declaratia de la Bucuresti”.

In 1992 „Programul de Mediu al Dunarii” cu sprijin de la EU – Phare si UNDP/GEF incepe sa creeze instrumente si mecanisme pentru monitorizarea calitatii apei, a controlului emisiilor, reducerea poluarii si gospodarirea (managementul) apei.

Simultan, statele dunarene negociaza Conventia pentru Protectia Fluviului Dunarea (Danube River Protection Convention). Conventia a fost semnata in 1994 si a intrat in vigoare la 22 octombrie 1998. DRPC devine instrumentul general legal pentru cooperare si gospodarire transfrontiera a apei din bazinul Dunarii.

Principalul obiectiv al Conventiei este protectia si folosirea durabila a apelor subterane si de suprafata, ecologia acvatica etc. si care este dirijat spre cooperarea pe bazine si sub-bazine largi cu relevanta transfrontiera.

Pentru a facilita implementarea Conventiei, tarile dunarene au infiintat Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), din care Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Comisia Europeana, Germania, Ungaria, Moldova, Romania, Slovacia si Slovenia sunt parti semnatare ale ICPDR, iar Ucraina, Bosnia si Hertegovina si Serbia sunt ultimele care au primit aprobarea pentru calitatea de membru, ca urmare a ratificarii in Parlamentele proprii a ICPDR.

Presedintia ICPDR este detinuta, anual, prin rotatie, de catre toate tarile riverane Dunarii.

Istoricul Expeditiei Internationale a Dunarii

Studiul Echipei Cousteau (1993), de exemplu, s-a focalizat pe analiza chimica a probelor de sedimente si a organismelor indicatoare din Dunare pentru un total de peste 100 de parametri de calitate ai apei, iar expeditia JDS1 din 2001 a produs un raport exhaustiv cu o serie de date privitoare la niste grupe de indicatori care nu au fost niciodata analizati in Dunare sau afluentii principali, date care au stat la baza celor mai multe capitole din raportul Roof Report 2004 privitor la capitolul 5 din Directiva Cadru Europeana a Apelor.

Expertii grupului de Monitoring si Analiza a Apei din cadrul ICPDR au propus, in temeiul art. IX din Conventie, supravegherea comuna a Dunarii cu urmarirea parametrilor chimici si biologici de calitate. Utilizarea aceleiasi metodologii de recoltare a probelor pe toata lungimea Dunarii si analiza probelor intr-un singur laborator (cel putin pentru un anumit determinant) elimina discrepantele intre rezultate care apar de cele mai multe ori cand sunt implicate mai multe laboratoare. Eficienta unor asemenea actiuni de supraveghere a Dunarii a fost dovedita de alte expeditii similare de monitorizare efectuate pe parcursul ultimilor 50 de ani.

ECHIPELE
echipa internationala efectueaza la fata locului (la recoltare) urmatorii indicatori: temperatura, oxigen dizolvat, pH, conductivitate;

echipa internationala efectueaza pe vas urmatorii indicatori: suspensii solide, alcalinitate, amoniu, nitriti, nitrati, azot organic, ortofosfati, fosfor total, silice dizolvata, coliformi totali, coliformi fecali, streptococci fecali, clorofila „a”, analiza calitativa a fitoplanctonului;

echipa internationala pregateste pe vas probele pentru metale grele (filtrare, conservare, stocare), pesticide (extractie, conservare, stocare), materialul biologic (fixare/conservare, depozitare), sedimente (sitare, conservare, depozitare), moluste (conservare), suspensii solide (conservare, stocare);

Tipuri de probe

Apa: (mijloc); masuratori in situ pentru temperatura, oxigen, pH, conductivitate etc.; analizele facute la bord pentru nutrienti, microbiologie si fitoplancton; filtrarea prin membrane pentru analiza metalelor grele si extractia in faza solida pentru analiza micropoluantilor organici vor fi efectuate la bord;

Probe biologice: (malul stang si drept); recoltarea de macronevertebrate, fitobentos, macrofite si pesti;
Sedimente: (malul stang si drept), separarea pe fractiuni a materialului sedimentar prin sitare va fi facuta la bord (pentru analiza azotului organic, fosforului total, micropoluantilor organici si metalelor grele);

Suspensii solide: (mijloc); pomparea si centrifugarea apei vor fi facute la bord (pentru analiza azotului organic, fosforului total, micropoluantilor organici si a metalelor grele);

Moluste: (malul stang si drept); molustele vor fi colectate si conservate pentru o analiza ulterioara a metalelor grele, PAHs si PCB.

Rezultate/informare publica

probele recoltate in timpul expeditiei se vor analiza in laboratoare imediat dupa debarcare, urmand ca in perioada octombrie-decembrie sa se prezinte rezultatele;

In timpul JDS 2 – 2007, ca si in JDS 1 – 2001, vor fi organizate conferinte de presa si evenimente publice in Germania (Regensburg), Austria (Viena), Slovacia (Bratislava), Ungaria (Budapesta), Croatia (Osijek), Serbia (Belgrad), Bulgaria (Silistra), Ucraina (Reni), Romania (Tr. Severin si Tulcea – sfarsitul expeditiei).

Raportul final al JDS 2 – 2007 va fi distribuit public in vara anului 2008 si va ajuta la constientizarea publicului in spatiul tarilor riverane Dunarii. Datele care au putut sa fie finalizate sunt publicate in timp real pe siteul ICPDR http://www.icpdr.org/jds/latest_results

Biroul de presa

spot_img

Ultimele știri