21/02/08 MMDD – Ministrul Mediului la Conferinta privind schimbarile climatice

Conferinta „Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice”

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a deschis astazi sesiunea de lucrari a Conferintei „Masuri de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice”, eveniment ce s-a desfasurat la Palatul Parlamentului.

Conferinta, organizata de Camera Deputatilor impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a pus accent pe masurile de adaptare si reducere a impactului schimbarilor climatice.

Ministrul Attila KORODI a dorit sa avertizeze asupra necesitatii identificarii de masuri urgente de combatere a acestui fenomen. Ministrul a subliniat faptul ca „datele pe care ni le prezinta specialistii nu sunt tocmai optimiste! Astfel, la nivel global, 11 din ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi din sirul de date inregistrate dupa anul 1850. Pe viitor, temperatura globala va inregistra cresteri de la 1°la 6,3°C, pana in 2100, iar nivelul marii va creste cu valori cuprinse intre 19 si 58 cm, pana la aceeasi data”. De asemenea, ministrul a avertizat ca ” desi concentratia de gaze cu efect de sera in atmosfera s-ar stabiliza pana in anul 2100, modificarile climei s-ar perpetua si dupa secolul XXI, iar nivelul marii ar continua sa creasca datorita expansiunii termice a apei. Totodata, la nivelul Europei Centrale si de Est, se prognozeaza o evidenta descrestere a precipitatiilor, indeosebi vara, deci un deficit pluviometric, care va afecta, in principal agricultura, populatia si ecosistemele. Se vor intensifica frecventa si intensitatatea fenomenelor meteorologice extreme, cum sunt furtunile, tornadele si uraganele.”

Aceste modificari ale climei vor genera o serie de probleme pentru care trebuie sa gandim de pe acum solutii practice. MMDD si-a propus elaborarea unui Plan de Actiune privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice, un document care sa identifice potrivit specificului national domeniile sensibile, institutiile responsabile pentru dezvoltarea unor linii de actiune, precum si domeniile de dezvoltare a unor politici sectoriale.

Printre cele mai eficiente masuri pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice se evidentiaza dezvoltarea energiilor regenerabile si realizarea de investitii in reteaua de distributie a energiei electrice, in statiile de transformare. Culturi agricole durabile, reprezinta si ele o solutie prin indentificarea acele soiuri care sa reziste noilor conditii meteo. In ceea ce priveste transporturile rezolvarea ar putea veni din partea autoritatilor care trebuie sa gaseasca solutii constructia de drumuri rezistente la astfel de oscilatii de temperatura.

Conferinta de astazi a reprezentat o premiera pentru Romania fiind prima data cand, la un astfel de eveniment a participat majoritatea specialistilor si decidentilor politici interesati de aceasta tema si implicati in gestionarea ei.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri