Ca urmare a informatiilor de presa, referitoare la erodarea malurilor produsa de raul Ialomita, in satul Gheboaia, comuna Finta, judetul Dambovita, Administratia Nationala „Apele Romane” face urmatoarele precizari:
Regularizarea raului Ialomita face parte din obiectivele de investitii prioritare de gospodarirea apelor si cuprinde zonele din amonte si aval Targoviste, respectiv Branesti, Secuieni, Comisani, Bucsani, Marcesti, Dobra, Gheboaia, Finta, Cornesti, judetul Dambovita.
In 2004, in zona eroziunii de mal din satul Gheboaia, comuna Finta, judetul Dambovita, s-a realizat studiul de fezabilitate. Prima etapa a proiectului va incepe in acest an si consta in realizarea de lucrari de protectie a malurilor din zidul de gabioane, diguri longitudinale si protectie, precum si lucrari de senalizare a albiei. Astfel, pentru etapa I, in localitatea Gheboaia sunt prevazute:
– Senalizari / devieri albie L = 1,20 km;
– Diguri de protectie L = 1,10 km;
– Aparari de mal – gabioane L = 0,80 km;
si in localitatea Finta sunt prevazute pentru etapa I:
– Senalizari / devieri albie L = 0,60 km;
– Praguri de fund din gabioane – aval pod si aval lucrari senalizare albie;
– Diguri de protectie L = 3,15 km;
Valoarea totala a proiectului este de 61.202.500 lei, din care fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu cofinantare de la bugetul de stat si are ca termen de punere in functiune anul 2012. Pentru anul 2008, sunt prevazuti 240.000 lei, dincare 40.000 lei (de la buget) si 200.000 lei (de la BDCE).
Investitia are doua scopuri:
– (Principal): apararea impotriva inundatiilor a localitatilor Branesti, Secuieni, Comisani, Bucsani, Marcesti, Dobra, Gheboaia, Finta, Cornesti, judetul Dambovita.
– (Secundar): executarea de lucrari de aparare impotriva inundatiilor, care constau in aparari de maluri, diguri, praguri de fund si taieri de meandre si anume:
o Diguri longitudinale de protectie pe o lungime totala de 29 km;
o Aparari si consolidari de maluri pe o lungime totala de 13,35 km;
o Taieri de mendre si senalizari albie pe o lungime de 15,05 km;
o Praguri de fund pentru stabilizarea cotei talvegului
o Praguri deversoare pentru ridicarea cotei talvegului;
o Epiuri de dirijare si colmatare;
o Prism de protectie din anrocamente pe o lungime de 1.400 ml.
Lucrarile vor fi executate in limita fondurilor care vor fi primite de la bugetul de stat si BDCE, prevazute pentru acest an.
Fenomenul este monitorizat in permanenta de echipele Administratiei Nationale „Apele Romane”- Directia Apelor Ialomita-Buzau- Sistemul de Gospodarire a Apelor Dambovita.