Nivelul emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera la nivel global va atinge un record in 2010, in ciuda unei mici scaderi anul trecut, din cauza dependentei de carbon a economiilor Chinei, Indiei si altor state emergente, potrivit unui grup de oameni de stiinta citati de Reuters.
Rezultatele fac parte din „bugetul anual de carbon”, calculat de Global Carbon Project, un grup international de cercetatori climatici si analisti care elaboreaza informari despre emisiile de dioxid de carbon.
In cazul in care cresterea economica va continua, emisiile vor avansa cu cel putin 3% anul acesta, au precizat oamenii de stiinta.
„Implicatiile unui asemenea ritm de crestere ar putea influenta o crestere a temperaturii globale medii mai mare de 2 grade Celsius”, a declarat un important om de stiinta australian, citat de Reuters.
Emisiile globale au scazut cu 1,3% in 2009
Emisiile de carbon la nivel global au scazut cu 1,3% in 2009, influentate de criza economica, insa se afla inca la al doilea cel mai inalt nivel din istorie, potrivit „The Guardian”.
Foarte multi experti prevedeau o scadere si mai mare, de 2,8% pentru 2009. Aceasta tinta nu a fost atinsa din cauza ca reducerea emisiilor de carbon pe unitate de PIB a fost mai mica in unele economii emergente.
In ciuda scaderii totale de 1,3%, emisiile globale cauzate de arderea combustibililor fosili in 2009 au fost la al doilea cel mai mare nivel din istorie – 30,8 miliarde de tone de CO2, dupa recordul atins in 2008.
Scaderea relativ mica in medie ascunde reduceri importante de emisii in statele dezvoltate, unde economia a avut cel mai mult de suferit. Astfel, SUA si-au redus emisiile cu 6,9%, Marea Britanie cu 8,6%, Germania cu 7%, Japonia cu 11,8%, Rusia cu 8,4% si Australia cu 0,4%.
Pe de alta parte, au existat cresteri de emisii in economiile emergente: China – 8%, India – 6,2%, Coreea de Sud – 1,4%.
„Scaderea emisiilor de dioxid de carbon este mai putin de jumatate din cat anticipam in urma cu un an”, a declarat Pierre Friedlingstein, profesor la Universitatea din Exeter. El a precizat ca nivelul cazut de performanta privind emisiile de carbon pe unitate de PIB a fost cauzat de dependenta de carbune a economiilor emergente.