Legislatorii UE au respins, luni, o incercare de revizuire a obiectivelor europene de reducere a emisiilor in favoarea statelor est-europene, informeaza Reuters. Comitetul pentru industrii din Parlamentul European a refuzat sa mute anul de reper al reducerii emisiilor de la 2005 la 1990, lucru care ar fi avantajat fostele tari comuniste.
Incercarea s-a bazat pe o propunere a Ungariei care a cerut recunoasterea imenselor reduceri de emisii din estul Europei in anii 90, cand industria a inregistrat un declin dupa colapsul comunismului.
Polonia, Ungaria si alte sase tari est-europene sustin ca obiectivele UE de reducere a emisiilor vor forta cresterea preturilor la energie si le vor afecta economia. Acestea cer usurarea tintelor.
De asemenea, legislatorii UE au decis marirea cu o treime a cantitatii de certificate de carbon pe care statele membre le folosesc pentru indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor. Votul a fost foarte strans, marirea fiind decisa de 21 de parlamentari, in vreme ce 20 s-au opus.
Propunerile se aplica emisiilor neacoperite de schema europeana de comercializare a carbonului (ETS), precum cele din transport, cladiri, agricultura care impreuna reprezinta aproape o jumatate din emisiile Europei.
Decizia a starnit critica organizatiilor de mediu. „Votul comitetului ar permite ca pana la 80% din reducerea de emisii sa fie indeplinita prin cumpararea de certificate”, se arata intr-o declaratie comuna a organizatiilor Greenpeace si WWF. „Acest lucru inseamna ca pana in 2020 emisiile statelor membre din sectoare non-industriale se vor reduce cu doar 2% fata de anul 2005”, se mai precizeaza in declaratie.
Parlamentul Eurupean urmeaza sa negocieze deciziile cu statele membre si Comisia Europeana pentru a sa o forma finala legislatiei pana la sfarsitul anului.