Oamenii de stiinta au descoperit peste 200 de specii noi de broasca in Madagascar, dar criza politica din insula afecteaza actiunile de conservare a habitatului unic al insulei, relateaza China Daily. Descoperirea, inclusa in numarul din mai al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, apartine unei echipe de cercetatori de la Consiliul spaniol de cercetari stiintifice.
Numarul de amfibieni cunoscuti in Madagascar aproape se dubleaza astfel si demonstreaza ca bogatiile sale naturale sunt subestimate, bogatii care au generat 390 de milioane de dolari din industria turismului. Cu toate acestea, lunile intregi de instabilitate politica, dupa ce guvernul a fost schimbat din cauza protestelor de strada, au compromis conservarea acestui habitat.
“Instabilitatea politica permite taierea padurilor din parcurile nationale si a generat multa nesiguranta in legatura cu viitorul retelei planuite de zone protejate”, a declarat David Vieites, cercetator la Muzeul National Spaniol de Stiinte Naturale.
Madagascar este cea de-a patra insula a lumii ca dimensiune si adaposteste peste 80 de mamifere ce nu mai pot fi intalnite in alt loc. Insula este cunoscuta pentru specii ca lemurul cu coada inelata si broasca veninoasa.
Exploatarea si activitatile umane au distrus 80% din padurea tropicala a Madagascarului, amenintand sute de specii. In prezent, aproximativ un sfert din speciile nou descoperite nu pot fi gasite in zonele neprotejate prin lege.
Madagascarul s-a desprins din continentul african in urma cu 160 de milioane de ani, flora si fauna insulei ramanand astfel izolate.
Foto: David d’O, Fickr