ArcelorMittal Galati va investi aproximativ 117 milioane de dolari in doua proiecte tehnologice care vor demara anul viitor. Primul proiect vizeaza reconstruirea bateriei de cocsificare nr.1, investitia totala fiind de 82,5 milioane de dolari. Cel de-al doilea proiect are o valoare de 34 milioane de dolari si se refera la modernizarea sectiei chimic a Uzinei Cocso-Chimice.
Noua baterie de cocsificare va dispune de cele mai bune tehnologii disponibile in lume, urmand sa aiba o capacitate de productie de 700.000 de tone pe an, dublu fata de capacitatea bateriei vechi, care era de 340.000 de tone pe an. Astfel, compania va putea sa-si mareasca productia de cocs metalurgic, in conformitate cu cresterea planificata a productiei de otel.
„Pe langa avantajele tehnologice aduse de noua baterie de cocsificare, tehnologia de ultima generatie pe care o vom folosi, va ajuta si la protejarea mediul inconjurator si la imbunatatirea conditiilor de munca”, a declarat Augustine Kochuparampil, C.E.O. ArcelorMittal Galati. „Instalatia dispune de trei faze de desprafuire, ducand la o filtrare a aerului de 99,9%, ceea ce ne permite sa indeplinim cerintele de mediu ale Uniunii Europene si determina conditii de munca mai bune pentru angajatii nostri”.
Instalatia de desprafuire va capta praful la incarcarea buncarelor si il va reintroduce in procesul de productie. De asemenea, instalatia va bloca dispersarea in aer a prafului, recuperand astfel 800 de tone de praf anual, pe care il va evacua in baterie.
In momentul de fata, proiectul este la stadiul lucrarilor de design si inginerie. Circa 50 de experti ai Cocseriei de la ArcelorMittal Galati au fost in Polonia pentru a se familiariza cu acest nou tip de baterie, construita recent la Zdzieszowice.
O alta investitie tehnologica cu impact semnificativ asupra mediului este modernizarea sectiei chimic de la Uzina Cocso-Chimica. Valoarea investitiei este de 34 milioane de dolari. Acest proiect presupune modernizarea instalatiei de tratament a gazului de cocs, ceea ce va duce la o mai buna incalzire a bateriilor. In plus, va fi schimbat tipul de tehnologii folosite in prelucrarea amoniacala si in desulfurare. Aceste modernizari vor permite companiei sa amelioreze conditiile de munca si sa se alinieze cerintelor de mediu din Programul de Conformare.
In acest an, ArcelorMittal Galati implementeaza 64 de proiecte de mediu in valoare de 53 milioane de dolari. Aceste proiecte sunt incluse in Programul de Conformare semnat cu Garda Nationala de Mediu.
Primul proiect de mediu finalizat a constat in epurarea apelor uzate provenite de la spalarea gazelor de convertizor si recuperarea slamului, investitia fiind de 1,2 milioane de dolari. Programul a continuat cu modernizarea unei instalatii de ape fenolice de la uzina cocso-chimica, a unei instalatii de stripare, precum si cu refacerea bazinelor de omogenizare si aerare de la cocserie, investitia totala in aceste trei sub-proiecte fiind de 2 milioane de dolari. Cel de-al treilea proiect a fost implementarea sistemului de masurare si colectare on-line a emisiilor de pulberi si gaze la cosuri, cu o investitie de 700.000 de dolari
La sfarsitul lui august, compania a inaugurat instalatia de desprafuire de la Furnalul nr.5, in valoare de 7,5 milioane de dolari. Instalatia de desprafuire aspira peste 860.000 mc/ora in opt puncte de colectare. Cantitatea de praf din aerul evacuat de la Furnalul 5 va scadea de la 4 grame/mc la 10 miligrame/mc. Un echipament similar este instalat si la Furnalul nr.4.