19/10/07 Greenpeace – Organismele modificate genetic – realitatea din spatele miturilor

Profesorul G.E. Seralini dezvaluie riscurile OMG pentru mediu, sanatate si economie

Introducerea organismelor modificate genetic (OMG) in ecosistemele complexe ale mediului inconjurator reprezinta un experiment global periculos, in joc fiind natura si evolutia noastra. Oamenii de stiinta din domeniul ingineriei genetice schimba viata insasi. Produsele ingineriei genetice sunt organisme vii care nu ar fi evoluat niciodata natural si care nu au un habitat natural propriu. Aceste organisme create de om se pot reproduce si incrucisa cu organisme naturale, astfel raspandindu-se in noi medii si inmultindu-se intr-un mod care nu poate fi controlat sau prevazut. Deoarece nu stim prea multe despre cum se vor dezvolta aceste organisme noi in mediu si deoarece aceste organisme vii se pot inmulti si raspandi, efectele negative ale OMG-urile s-ar putea sa fie descoperite doar cand va fi prea tarziu.

Avand in vedere caracterul controversat al OMG si recentele studii stiintifice care arata ca acestea nu sunt sigure pentru mediu si sanatatea oamenilor, SRR si Greenpeace l-au invitat la Bucuresti pe profesorul Gilles Eric Seralini, autorul studiului care pentru prima data de la autorizarea OMG pentru alimentatie arata semne de toxicitate in ficatul si rinichii cobailor hraniti cu porumb MG. Studiul a fost publicat in jurnalul intitulat „Archives of Environmental Contamination and Toxicology” (Arhivele de Contaminare si Toxicologie ale Mediului):
http://www.springerlink.com/content/02648wu132m07804/?p=79463d55a1f8445ba9e95952dab92a36&pi=3

Porumbul MG prezinta riscuri semnificative pentru sanatate. Cu toate acestea, a fost autorizat pentru producerea de alimente si furaje. Dovezile incriminatoare au fost obtinute de Greenpeace ca urmare a unui proces in justitie, si inmanate spre evaluare unei echipe de experti condusi de Profesorul Gilles Eric Seralini. Profesorul Seralini este specialist in biologie moleculara la Universitatea Caen, team-leader si autorul a numeroase lucrari despre OMG si protectia mediului. Lucreaza ca expert pentru Guvernul Francez si Comisia Europeana pe probleme de OMG, este Presedintele Consiliului Stiintific pentru Cercetare Independenta de Inginerie Genetica (CRII-GEN). Este unul dintre primii cercetatori care a cerut un moratoriu pentru introducerea deliberata in mediu a OMG si a cerut mai multa cercetare in domeniu.

Societatea Nationala de Radiodifuziune si Greenpeace au deosebita placere sa va invite sa luati parte la conferinta de presa pe tema OMG, sustinuta de profesorul Seralini prezent la Bucuresti in luna octombrie 2007. Evenimentul va avea loc joi 25 octombrie 2007 la ora 11:00 in sala Centrului de Presa al SRR din strada General Berthelot 60-64. Profesorul va prezentata rezultate de studii stiintifice independente care arata ca OMG nu sunt sigure pentru mediu si sanatate, si nu aduc nici beneficii economice.

spot_img

Ultimele știri