Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

18/09/07 MMDD – Noi arii naturale protejate

COMUNICAT DE PRESA

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de azi, 18 septembrie 2007, HOTARAREA privind instituirea de noi arii naturale protejate.

Proiectul de act normativ a fost elaborat in scopul instituirii mai multor rezervatii naturale si a Parcului Natural Defileul Muresului Superior, precum si pentru descrierea limitelor si suprafetei rezervatiilor naturale si a structurii de personal a parcului natural propus.

Prin prevederile actului normativ se stabilesc masurile ce se impun in vederea asigurarii unui management adecvat care sa garanteze ocrotirea, conservarea si utilizarea durabila a patrimoniului natural.

Prin instituirea zonei ca arie naturala protejata, proprietarii/administratorii de terenuri pot avea o serie de beneficii, printre care:

Importanta pentru terenurile agricole: dezvoltarea economiei rurale, prin sprijinirea unor activitati generatoare de venit pentru administratorii de terenuri, in cazul in care pe teren exista specii si habitate de importanta comunitara; proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate sunt scutiti de plata impozitului (OUG 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006);

 Importanta pentru silvicultura: atragerea finantarilor speciale pentru gestionarea padurilor; sunt permise exploatari forestiere specifice categoriei de management in care este incadrat, conform zonarii interioare, care se va stabili pe baza fundamentarilor stiintifice si a consultarii cu factorii interesati;

 Importanta pentru vanatoare si pescuit: sunt permise vanatoarea si pescuitul cu conditia ca sa se pastreze obiectul conservarii;

 Importanta pentru turism: utilizarea cadrului ariilor naturale protejate pentru odihna si recreere (ex. birdwatching, etc); obtinerea de venituri din ecoturism.

 Declararea unei zone ca arie naturala protejata va face posibila accesarea fondurilor europene atat pentru activitati agricole, cat si pentru dezvoltarea turismului.

Din cele 13 arii naturale protejate propuse a se institui prin aceasta hotarare a Guvernului, 7 arii naturale protejate reprezinta desemnari nationale ale unor arii naturale protejate de interes comunitar deja existente, iar 6 rezervatii naturale (pentru care nu este necesara constituirea de structuri de administrare special constituite) sunt propuse a fi declarate in zone in care nu au existat anterior alte categorii de arii naturale protejate, suprafata acestora fiind relativ mica (930 ha), dintre care 848 ha (4 rezervatii naturale) sunt paduri de protectie, apartinand domeniului public al statului, protejate prin legislatia specifica acestui sector, restul fiind domeniu public al localitatii in care este amplasata.

Proiectul de hotarare de Guvern a avut la baza elaborarii studii de fundamentare stiintifica inaintate in baza prevederilor legale. Desi, conform prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, pentru declararea de noi arii naturale protejate nu se solicita acordul proprietarilor sau al autoritatilor administratiei publice locale, propunerile de declarare a parcurilor s-au facut in baza acordurilor autoritatilor administratiei publice locale, precum si ale principalilor proprietari si composesoratelor.

Documentatia stiintifica a Parcului Natural Defileul Muresului Superior a fost intocmita de Agentia pentru Protectia Mediului Mures si inaintata Academiei Romane.

Studiul de fundamentare stiintifica pentru declararea acestui Parc Natural a fost elaborat luand in considerare alipirea unor arii naturale protejate deja existente, cuprinse in Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului national – Sectiunea a III-a zone protejate (Defileul Toplita-Deda si Defileul Muresului) si in Hotararea de Guvern nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone (Scaunul Domnului).

Alte propuneri de arii protejate incluse in proiectul de hotarare s-au facut ca urmare a derularii unor proiecte internationale, asa cum este cazul rezervatiei naturale Cama-Dinu-Pasarica propus in cursul Proiectului Phare CBC "Protectia zonelor umede de pe Dunare – un proiect pilot pentru insulele Cama – Dinu", precum si a rezervatiei naturale Padurea Merisor-Cotul Zatuanului propus in cadrul proiectului finantat de Ambasada Olandei la Bucuresti: "Masuri pentru conservarea si managementul ariilor protejate din Lunca Siretului".

Proiectul de hotarare de Guvern privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone raspunde necesitatilor urgente si de mare interes public de constituire de noi arii naturale protejate de interes national si importanta internationala, asumate de tara noastra prin semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana in 25 aprilie 2005.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri