18/01/08 ANAR – Trei proiecte pentru dezvoltarea planurilor de management ale bazinelor hidrografice

In 2007, Administratia Nationala Apele Romane a finalizat trei proiecte privind dezvoltarea planurilor de management ale bazinelor hidrografice. Proiectele s-au derulat in bazinele hidrografice Ialomita-Buzau, Banat si Crisuri.

Proiectul derulat in bazinul hidrografic Ialomita-Buzau pe parcursul a 11 luni a beneficiat de asistenta tehnica oferita prin programul PHARE NATIONAL 2004 si a avut un buget de 900.000 euro. O atentie sporita a fost acordata participarii publicului si factorilor interesati in elaborarea programelor de masuri necesare atingerii „starii bune” a apelor.

Al doilea proiect, derulat timp de doi ani in cadrul Directiei Apelor Banat, a vizat stabilirea masurilor prioritare, necesare renaturarii corpurilor de apa puternic modificate, in vederea atingerii obiectivelor de mediu prevazute de Directiva Cadru a Apei. Proiectul a fost finantat prin programul olandez MATRA de Pre-aderare cu un buget de 325.000 Euro.

Proiectul european Planul de management transfrontalier al bazinului hidrografic Körös /Crisuri, Ungaria – Romania initiat de Fondul Mondial Francez pentru Mediu si Oficiul International al Apei a fost derulat timp de aproape trei ani intre expertii romani, unguri si francezi.

Proiectul a beneficiat de un buget de 3,6 milioane Euro si a avut ca principali beneficiari: Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) la nivel international, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Administratia Nationala „Apele Romane” si Directia Apelor Crisuri in Romania si Ministerul Mediului si Apelor, Directoratul Regional de Mediu Trans-Tisza si Directoratul Regional pentru Mediu si Apa Körös in Ungaria.

Au fost elaborate documentele comune romano-ungare cu aplicabilitate armonizata la nivelul bazinului hidrografic Körös / Crisuri, si anume: 1. Ghidul pentru implementarea Directivei Cadru a Apei intre Romania si Ungaria; 2. Programul de masuri pentru sub-bazinul hidrografic Sebes / Crisul Repede; 3. Ghidul pentru implementarea retelei de monitorizare a calitatii apelor subterane, in conformitate cu cerintele Directivei Cadru a Apei; 4. Planul de interventie in caz de poluari accidentale; 5.Ghidul pentru armonizarea strategiilor de raspuns si a tehnicilor de interventie in caz de poluari accidentale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri