180.000 euro pentru energie alternativa in Retezat

Centrele turistice din Parcul National Retezat au apa calda si lumina de la soare, cu ajutorul boilerelor solare si panourilor fotovoltaice. Proiectul "Energie Alternativa" al Administratiei Parcului National Retezat (APNR) a gasit finantare pentru instalatiile de energie alternativa din Marea Britanie, prin serviciul "Tourism Industry Carbon Offset Service" (TICOS), informeaza un comunicat de presa al APNR.

Proiectul include 4 boilere solare, instalate de APNR in august 2008 si totalizand 940 de litri. Boilerele furnizeaza apa calda pentru 3 cladiri cu o suprafata de 1860 metri patrati din Centrul de vizitare Nucsoara. Cele 18 bai, 14 grupuri sanitare si 3 bucatarii ale Centrului de la Nucsoara folosesc astfel toate apa incalzita prin energie solara.

Chiar si in luna noiembrie, apa ajunge la o temperatura de peste 70 de grade Celsius.

La sfarsitul lui octombrie APNR a instalat si un sistem fotovoltaic la Centrul de informare Pietrele. Intregul centru, pe o suprafata de 110 metri patrati, este luminat cu energie solara, prin intermediul a 4 panouri fotovoltaice instalate pe acoperisul cladirii.

Urmeaza sa mai fie instalate panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice la Centrul de vizitare Nucsoara, la Ostrovel, la punctele de informare si la refugiile montane din Retezat.

Florina Crisan, reprezentanta a APNR, a declarat pentru Green Report ca durata estimata a proiectului Energie alternativa este de 7 ani, iar la sfarsit suma totala a finantarilor va depasi 180.000 euro.

"Acum, dupa ce am vazut ca sistemele intr-adevar functioneaza, recomand tuturor sa foloseasca energia solara. Programul Casa verde va ajuta la reducerea poluarii si a costurilor platite pentru apa calda si curent electric", a declarat si Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat.

Fondurile vin de la firma britanica de turism SUNVIL din donatii ale turistilor pentru a ajuta ariile protejate din alte tari si programele de reducere a poluarii si a consumului de carburanti fosili.

Impreuna cu WWF- Programul Dunare Carpati, APNR a pornit inca din 2007 sa caute fonduri pentru achizitionarea de echipamente care folosesc energie regenerabila.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri