15/07/08 MMDD- Intalnirea in vederea pregatirii autoritatilor locale pentru accesarea fondurilor europene în cadrul POS Mediu

Comunicat de presa

Astazi 15 iulie 2008, incepand cu ora 10.00, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a avut o intalnire cu reprezentantii autoritatilor locale in vederea continuarii procesului de absorbtie a fondurilor europene destinate proiectelor de imbunatatire a calitatii mediului din Romania.

La intalnire au participat primari, presedinti ai Consiliilor Judetene si reprezentantii acestora. Acestia au avut oportunitatea de a purta discutii cu reprezentantii MMDD legate de cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca proiectele propuse pentru finantare din POS Mediu, precum si de atributiile ce revin autoritatilor locale in vederea accesarii si implementarii acestor proiecte.

Va prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului mediului si dezvoltarii durabile.

Domnilor primari
Stimati presedinti de Consilii Judetene
Doamnelor si Domnilor

Am insistat sa provoc aceasta intalnire cu dumneavoastra pe o tema ce nu cred ca mai are nevoie de vreo prezentare: fondurile structurale si continuarea procesului de absorbtie, prin proiecte necesare comunitatilor pe care le administrati! Desigur, o sa discutam exclusiv de fondurile europene care pot fi atrase in tara noastra pentru proiecte de imbunatatire a factorilor de mediu din Romania dar si a infrastructurii din acest domeniu. Ma bucura in special prezenta la acesta intalnire a catorva din primarii nou alesi, deoarece consider ca acestia trebuie sa fie foarte bine informati cu privire la facilitatile si beneficiile pe care le ofera banii europeni, la care cu totii avem acces.

Stimati Primari sau reprezentanti ai Autoritatilor Locale

Avem la dispozitie pentru Romania nu mai putin de 4,5 miliarde de Euro, bani care o sa ne ajute la reducerea decalajului existent intre Uniunea Europeana si Romania cu privire la infrastructura de mediu. Nu cred ca mai trebuie sa spunem cuiva ca acesti bani nu vin singuri sau neinvitati! Este o regula de baza in intreaga noastra comunicare cu Comisia Europeana, careia trebuie sa-i ducem spre aprobare proiecte viabile, necesare, proiecte care sa rezolve problemele unui numar generos de beneficiari!

Trecand peste aceste aspecte, extrem de importante, dar pe care colegii mei care gestioneaza problematica fondurilor europene vi le-au pomenit ori de cate ori au avut ocazia – as vrea sa intru in detaliile situatiei actuale ale procesului de absorbtie prin POS Mediu.

In prezent avem deja aprobate de catre Comisia Europeana 6 proiecte. Este vorba de primele fonduri europene absorbite de Romania prin POS Mediu, de pe urma carora vor beneficia peste 1.000.000 de cetateni, care vor avea parte de servicii de apa si canalizare mai bune.

Pentru a scurta discutia si pentru a va da posibilitatea sa adresati intrebari, am sa intru in cateva detalii referitoare la cele 6 proiecte aprobate de Comisia Europeana:

Primul proiect care a primit aviz favorabil de la CE se refera la implementarea de servicii de apa si canalizare in zona Cluj-Salaj. De aceste servicii vor beneficia 525 000 de locuitori (din localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei).

Valoarea acestui proiect este de aproximativ 197 de milioane euro, iar proiectul presupune constructia a 3 statii de epurare si 100 km retea de canalizare. Finalizarea investitiei, in acest caz, este preconizata pentru anul 2013.

O alta investitie care va primi finantare de la CE este destinata zonei Giurgiu. Aici vor intra circa 71,5 milioane euro, bani care vor fi cheltuiti tot in sectorul de apa si apa uzata, populatia beneficiara fiind de 87 000 de locuitori (din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti). Finalizarea investitiei este, de asemenea, estimata pentru anul 2013. Este vorba despre reabilitarea a 3 statii de epurare, si a retelei de canalizare (adica 116 km extindere si aprox. 20 km inlocuire).

Prin al treilea proiect regional, aproximativ 80 de milioane euro vor merge in zona Turda-Campia Turzii, populatia beneficiara fiind de 90.000 de locuitori. Localitatile incluse in proiect sunt: Turda, Campia Turzii, Mihai Viteazu, Sandulesti, Viisoara si Luna. Vorbim despre reabilitarea unei statii de epurare si a 80 km retea de canalizare.

Un alt project care a obtinut finantare europeana este cel din Calarasi. Aici vor merge 100 de milioane euro pentru ca peste 120.000 locuitori sa beneficieze de 4 statii de epurare noi, una reabilitata, precum si de 65 km retea de canalizare. Localitatile incluse in proiect sunt Calarasi, Lehliu Gara, Budesti, Oltenita, Fundulea, din judetul Calarasi, si orasul Urziceni din judetul Ialomita.

Si autoritatile din judetul Sibiu au obtinut finantare europeana pentru sectorul de apa/apa uzata! Suma care va ajunge in aceasta zona este de 90 de milioane de euro, investitiile preconizate urmand sa deserveasca 76.000 de locuitori din 3 orase: Medias, Agnita si Dumbraveni.

Al saselea proiect aprobat de CE este destinat zonei Tulcea si este in valoare de 114 milioane de euro. Localitatile incluse in proiect sunt Tulcea, Sulina, Isaccea si Macin. Populatia beneficiara din cele 4 localitati se ridica la 121000 de locuitori.

Ca urmare a aprobarii acestor proiecte, putem spune ca Romania reprezinta primul stat membru al Uniunii Europene pentru care au fost aprobate proiecte majore in perioada de programare 2007 – 2013. Totodata, doar prin cele 6 proiecte aprobate vom reusi sa marim cu peste 5% accesul populatiei la reteaua publica de apa potabila.

Aceste cifre ne bucura, insa nu vrem sa ne oprim aici! In cursul acestui an, asteptam de la dumneavoastra proiecte si ideei noi, pentru ca Ministerul Mediului sa demareze cat mai rapid discutiile cu autoritatile de la Bruxelles!

Este clar ca aproape toti romanii au considerat si considera in continuare ca cel mai mare avantaj al aderarii Romaniei la Uniunea European il reprezinta banii europeni. Tocmai in acesti bani romanii isi pun sperantele unui trai mult mai bun, insotit de conditii decente si infrastructura ocidentala!

Romanii nu gresesc deloc! Fondurile puse la dispozitia noastra ne dau sansa reducerii decalajelor intre Romania si tarile din Uniunea Europeana, asa incat peste cativa ani serviciile de apa si canalizare, spre exemplu, sa existe aproape oriunde! Fondurile europene reprezinta de altfel instrumentul prin care alte state au reusit!

Doar ca, daca cineva isi imagineaza ca drumul pana la obtinerea undei verzi din partea Comisie Europene este simplu – se inseala! Este daca vreti si o chestiune de mentalitate a celor responsabili de accesarea acestor fonduri, si de vointa in a profita la maximum de toate sansele pe care banii europeni ii ofera tarii noastre.

Nu as vrea ca cineva sa inteleaga din enumerarea mea ca munca pe care trebuie sa o depunem se limiteaza strict la momentul in care am reusit sa obtinem aprobarea Comisiei Europene pentru un anume proiect. Nu! La fel de importante vor fi si etapele ulterioare in care incepeti efectiv lucrarile: felul in care reusiti sa va respectati angajamentele si termenele, felul in care cheltuiti cat mai transparent acesti bani!

Domnilor Primari sau stimati reprezentanti ai acestora

Sper ca intelegeti responsabilitatea pe care o aveti fiecare dintre dumneavoastra in acest proces lung si minutios in accesarea fondurilor europene! Ministerul Mediului nu poate sa duca de unul singur acest proces, rolul dumneavoastra fiind crucial. Noi doar putem sa va ajutam, sa va coordonam si sa va asistam in acest demers. Este si motivul pentru care am dorit sa ne intalnim in aceasta formula, pentru a fi siguri ca sunteti pregatiti mental si logistic in a nu rata niciun euro destinat comunitatii dumneavoastra! Nu pot totusi sa nu remarc prezenta slaba a alesilor la aceasta intalnire, in comparatie cu invitatiile transmise de noi, lucru care, de ce sa nu recunosc, ma ingrijoreaza!

Poate ca ma asteptam la mai mult entuziasm din partea noilor alesi, a caror prioritate la inceput de mandat ar fi trebuit sa fie, in opinia mea, intocmirea tuturor demersurilor pentru atragerea unor sume importante in comunitatile pe care le gestioneaza atat investitional cat si administrativ. Nu cunosc la ora actuala un loc pe harta Romaniei in care toate investitiile sa fi fost deja facute! Tocmai de aceea ma asteptam poate la o sala neincapatoare, populata de alesi responsabili si hotarati in a se interesa de orice ban care poate sa le rezolve problemele cu care se confrunta la nivel local!

Sper ca neparticiparea la aceasta intalnire nu se traduce prin non-actiune sau lipsa de viziune in acest domeniu, si ca fiecare, in plan local, discutati aprins aceasta tema, elaborati planuri si va grabiti in a profita de avantajele acestor fonduri destinate dumneavoastra!

Va las in continuare in compania colegilor mei, pregatiti pentru orice detaliu tehnic pe care doriti sa il aflati si am convingerea ca intalnirea de astazi va impune o si mai mare dinamica in atragerea fondurilor europene!

Va multumesc!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri