150 de milioane de lei pentru ecologizarea si dragarea canalului Bega

150 de milioane de lei vor fi investiti in urmatorii doi ani pentru ecologizarea si dragarea canalului Bega pe sectorul Timisoara, la frontiera cu Serbia, informeaza Administratia Nationale Apele Romane (ANAR).

"Reabilitarea canalului Bega constituie unul dintre obiectivele noastre prioritare pentru anul 2008, el avand o importanta strategica in realizarea legaturilor mai directe intre tarile Uniunii Europene, riverane Dunarii", Marius Postelnicescu, director general ANAR.

Canalul Bega va fi redat transportului navelor de marfuri si persoane, cu tonaj de pana la 600 de tone. Pentru anul 2008, ANAR a propus o investitie de 67 milioane de lei, fonduri care vor veni prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu cofinantare de la bugetul de stat.

De aproape 50 de ani, canalul Bega nu a mai fost navigabil. Conform studiului de fezabilitate realizat de specialistii olandezi, canalul Bega poate fi redat circulatiei daca vor fi executate lucrari de largire a canalului Bega si de marire a ecluzelor, vor fi intretinute si, dupa caz, reabilitate cele doua noduri hidrotehnice, Uivar si Sanmihaiu Roman, va fi reecologizat si dragat canalul Bega, pentru a deveni navigabil.

Nodul Uivar a fost reparat de ANAR inca inainte de anii `90, in schimb, este necesar sa se efectueze lucrari de reabilitare la cel de-al doilea nod hidrotehnic, la Sanmihaiu Roman, care vor fi sustinute de catre Banca Mondiala, prin Unitatea de Management a Proiectelor (UMP).

Proiectele ANAR in 2008

ANAR a prevazut pentru anul 2008 un numar de 290 de obiective de investitii finantate de la bugetul de stat si din credite externe, dintre care 168 sunt obiective finantate integral de la bugetul de stat, iar 122 obiective vor fi finantate de la buget si din credite externe. Valoarea estimata pentru 2008 este de 752.021.000 lei din care de la bugetul de stat provin 602.021.000 lei si din credite externe150.000.000 lei.

Pe langa aceste fonduri, ANAR isi propune sa aloce din surse proprii o suma de 42.644.799 lei.

"Vom investi mai ales acolo unde s-a dovedit ca sunt puncte critice, expuse repetat riscurilor de viituri, datorita reliefului sau in zonele care necesita consolidare, asa cum sunt falezele litoralului Marii Negre ", Marius Postelnicescu, director ANAR.

Printre aceste investitii se numara lucrari de consolidare si protectie litoral in sectorul Nord Midia, etapa I din judetul Constanta, reecologizarea si drajarea canalului Bega, regularizarea Vaii Salaj din judetul Salaj, amenajarea Vaii Craiasa din judetul Bihor, refacerea digului si a falezei din localitatea Rasova din judetul Constanta, regularizarea raului Putna si afluenti pe sector Putna-Gura Putnei din judetul Suceava, regularizarea raului Vamasoaia din judetul Iasi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri