144 de milioane de motive pentru a recicla gunoiul din orase

Stabilirea la nivel european a unor obligatii legale si a unor tinte privind reciclarea deseurilor solide din municipalitati devine, tot mai clar, o necesitate.

Cresterea cantitatii de deseuri produse de orase, reducerea consumului de materii prime, dar si a gazelor cu efect de sera sunt motive foarte puternice care vin in sprijinul Parlamentului European atunci cand cere stabilirea unor obligatii clare si in acest domeniu. Compania de consultanta germana Okopol a calculat, in premiera, cantitatea de CO2 pe care UE o poate economisi in cazul introducerii unor tinte europene de reciclare a deseurilor produse de municipalitati: 304 milioane de tone anual. Exista insa cateva conditii care trebuie indeplinite simultan pentru a fi atinsa aceasta cifra. Prima conditie este ca toate tarile UE sa atinga, pana in 2020, rata de reciclare de 65% (vezi grafic). O a doua conditie este ca tarile care au depasit in prezent rata de 50% sa continue in acelasi ritm. In prezent, pe baza datelor furnizate de Eurostat la nivelul anului 2005, rata europeana de reciclare nu depaseste 37 de procente. Asta inseamna o economie de CO2 de 160 de milioane de tone anual.

Toate aceste date sprijina initiativa dr. Caroline Jackson, raportorul PE pe directiva managementului deseurilor, care cere Comisiei Europene masuri clare si dure de reducere a deseurilor. "Cerem ca noua directiva sa contina tinte de reciclare si am propus 50% pentru deseurile municipale si 70% pentru cele din sectorul constructiilor, industriei si cele obtinute in urma demolarilor", declara dr. Caroline Jackson. Sustinatorii proiectului considera ca primul pas este stoparea sau reducerea depozitarii deseurilor in gropile de gunoi. Chiar daca realizarea unei scheme municipale de reciclare va veni cu costuri initiale ridicate, acestea vor fi compensate de costurile operationale reduse. Datele integrale are raportului Okopol vor fi date publicitatii pe 31 ianuarie 2008.

spot_img

Ultimele știri