14/03/08 MMDD- Demararea lucrarilor de reconstructie ecologica

COMUNICAT DE PRESA

In acest an vor demara 4 lucrari de reconstructie ecologica in Delta Dunarii: in amenajarile agricole Murighiol-Dunavat si Carasuhat si in amenajarile piscicole Ceamurlia si Murighiol.

Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a participat ieri, la Tulcea, alaturi de conducerea Consiliului Judetean, la o intalnire referitoare la predarea incintelor agricole aflate in administrarea acestuia catre ARBDD, pentru realizarea lucrarilor de renaturare, prevazute in Programul de reconstructie ecologica.

In cadrul discutiilor, s-a convenit ca aceste proiecte, aflate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii, sa fie prezentate in comisiile de specialitate ale Consiliului Judetean Tulcea, urmand ca, ulterior, sa se ia o decizie in ceea ce la priveste.

Prin HG nr. 704/2007 s-a aprobat alocarea de fonduri pentru realizarea unor lucrari de reconstructie ecologica in amenajarile agricole Murighiol-Dunavat si Carasuhat, aflate in administrarea Consiliului Judetean Tulcea si in amenajarile piscicole Ceamurlia si Murighiol, aflate in administrarea consiliilor locale.

In acest an, vor fi demarate lucrarile de renaturare in amenajarile piscicole Murighiol si Ceamurlia, pentru care sunt finalizate proiectele tehnice si pentru care autoritatile locale si-au dat deja acordul. Pentru celelalte doua amenajari, CJ Tulcea a fost de acord cu realizarea lucrarilor propuse, dupa prezentarea si analizarea lor de catre comisiile de specialitate, urmand ca transferul terenurilor catre ARBDD sa se faca printr-o hotarare de consiliu.

Lucia Ana Varga a precizat ca „aceste lucrari de renaturare sunt vitale pentru refacerea biodiversitatii Deltei Dunarii, iar astazi am purtat un dialog constructiv pentru continuarea proiectelor. Imi exprim convingerea ca pana la jumatatea acestui an vom demara lucrarile de reconstructie si in amenajarile agricole Murighiol-Dunavat si Carasuhat”, a mentionat secretarul de stat.

Tot ieri, secretarul de stat a participat la o „masa rotunda” organizata de Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, ocazie cu care conducerea CJ Tulcea a sustinut public discutiile avute in cadrul intalnirii precedente.

In cadrul acestei dezbateri, secretarul de stat a informat Organizatiile non-guvernamentale despre faptul ca, in zona Grindului Chituc, nu se desfasoara lucrari, precizand, totodata, ca Directia Apelor Dobrogea-Litoral elaboreaza, conform legii, procedura de obtinere a acordului de mediu, la ARBDD fiind deja depusa documentatia, inclusiv Studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

In localitatea Mihai Viteazu, din judetul Constanta, avusese loc, in data de 26 februarie 2008, o dezbatere publica in cadrul careia, pentru a se putea lua decizia corecta, s-au formulat anumite completari la studiul de impact. „Grindul Chituc este o zona protejata si orice lucrare cu posibil impact asupra mediului trebuie analizata foarte atent. Interesul tuturor este sa protejam mediul, nu sa il distrugem. Decizia va fi luata numai in urma pozitiei formulate de specialisti si daca, in urma verificarii documentatiei, se va stabili ca lucrarile vor avea un impact negativ asupra zonei, investitia nu se va mai realiza”, a mentionat Lucia Ana Varga.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri