130 de milioane de lei pentru gradinile zoologice din tara

Suma de 130 de milioane de lei a fost aprobata, joi, prin hotarare de guvern, pentru modernizarea gradinilor zoologice din tara, la initiativa secretarului de stat Lucia Varga, din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

"Modernizarea gradinilor zoologice a fost o prioritate pentru mine, mai ales cea din Oradea. Sunt bucuroasa ca am reusit sa promovez aceasta investitie si, in acelasi timp, sunt multumita ca autoritatile locale au inteles acest demers. Sper sa fie posibila si extinderea gradinii zoologice oradene, care, in prezent, ocupa o suprafata de numai 3,7 hectare din suprafata de 6 hectare", a precizat Lucia Varga, intr-un comunicat remis presei.

Guvernul vine in sprijinul autoritatilor locale alocand de la bugetul de stat 75% din finantare, iar restul de 25% va fi asigurat de autoritatile locale. Pe langa gradina zoologica din Oradea, au fost finantate 13 unitati aflate in administrarea autoritatilor locale.

Gradinile zoologice din Romania riscau sa fie inchise, la 1 ianuarie 2008, intrucat nu erau conforme cu prevederile europene. In aceste conditii, aveau de pierdut atat comunitatile locale, cat, mai ales, copiii, care ar fi fost lipsiti de posibilitatea de a avea un loc in care sa cunoasca si sa studieze animalele salbatice.

In prezent, in Romania exista 41 de gradini zoologice, dintre care 32 gradini zoologice propriu-zise, sase acvarii publice, un delfinariu si doua terarii (spatiu amenajat pentru cresterea si observarea diferitelor animale mici terestre: serpi, soparle, broaste testoase etc.)
Autoritatile publice locale au in proprietate 28 de gradini zoologice, celelalte gradini zoologice fiind detinute de muzee de stiinte ale naturii si de proprietari privati.

Gradinile zoologice adapostesc 4.756 de mamifere, 5.242 de pasari, 437 de reptile, 5.222 de pesti.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri