Victorie: Franta a interzis cultivarea porumbului modificat genetic MON810
Romania trebuie sa activeze imediat clauza de salvgardare in cazul MON810
Paris, Franta 12 ianuarie 2008 – Ieri seara Guvernul Frantei a anuntat intericerea cultivarii porumbului modificat genetic (MG) MON810 prin activarea clauzei de salvgardare [1] deoarece acesta prezinta riscuri semnificative pentru mediu.
„Porumbul MON810 produs de compania Monsanto este singura planta modificata genetic (MG) care este cultivata pe scara comerciala in Europa, mai ales in Franta si Spania. La 10 ani dupa ce a fost introdus pe piata, dovezi stiintifice arata ca acest soi nu este sigur pentru mediu. Decizia Frantei de a interzice cultivarea MON810 este o victorie istorica in lupta ani OMG si un pas important pentru protejarea speciilor de animale si plante de efectele negative ale contaminarii genetice”, a spus Contiero Marco, Director politici UE OMG, Greenpeace.
„Greenpeace se asteapta ca decizia Guvernului francez va avea un efect politic de domino la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania unde in 2007 se cultivase pentru prima data MON810. In saptamanile ce urmeaza, Comisia Europeana va decide asupra altor doua soiuri de porumb MG produse doua companii de chimicale: „DuPont and Dow” din SUA si „Syngenta” din Elvetia. „Avand in vedere ca ambele soiuri apartin aceleiasi familii de porumb Bt, ca si MON810, ne asteptam ca autorizarea acestora sa fie respinsa de Comisie. Aceasta decizie ar fi in linie cu recentele descoperiri stiintifice, cerintele legislatiei europene si ar reflecta vointa majoritatii covarsitoare a cetatenilor europeni care se opun utilizarii plantelor MG in agricultura”, a mai adaugat Contiero.
Decizia Frantei vine sa le completeze pe cele ale Austriei, Ungariei, Greciei si Poloniei care au interzis deja MON810 si sa motiveze Guvernul Romaniei sa treaca imediat de la promisiuni la fapte, mai ales acum cand fermierii isi cumpara seminte de porumb pentru 2008. „Daca Guvernul Romaniei poate tine piept ComisieiEuropene in cazul taxei auto, cu atat mai mult ar putea actiona in cazul OMG, unul mult mai serios si unde exista sprijinul majoritatii romanilor, supermarket-urilor si al legislatiei. Daca nu se va lua o decizie imediata si in Romania, putem sa ne gandim ca Guvernul nostru apara mai degraba interesele companiilor americane producatoare de OMG decat vointa romanilor tratati pe post de cobai pentru produse MG riscante. Presedintele Sarkozi va veni in luna februarie si la Bucuresti si ne asteptam sa dea impulsul decisiv Guvernului nostru anesteziat de problema OMG”, a incheiat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.
Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa urmeze exemplul Frantei si sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului MG MON810 pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor.