Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI) a adoptat joi raportul Sacconi referitor la standardele de performanta privind emisiile pentru autoturismele noi. Potrivit deputatei europene Daciana Sarbu, rezultatul votului este unul pozitiv din punct de vedere al protectiei mediului. Printre elementele importante, se afla introducerea, din 2014, a "patei de contact", care va avea un impact mai mare asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon.
"Practic, incepand cu anul 2012, media emisiilor de CO2 pentru parcurile noi de autoturisme va fi de 120g/km, urmand ca in anul 2020 aceasta sa scada la 95g/km. In urma negocierilor intre raportorii diferitelor grupuri, s-a stabilit ca prima pe emisiile suplimentare sa fie de 50 de euro inmultita cu un factor de multiplicare de 40g/km, ceea ce ar fi avut un impact financiar serios asupra industriei auto care s-ar fi vazut nevoita sa isi reduca emisiile de CO2", a declarat Daciana Sarbu, membra ENVI.
"Nivelul penalitatilor a ramas in final la 95 euro pentru anul calendaristic 2015 si pentru anii calendaristici urmatori. Acest nivel, desi are la baza o alta formula de calcul decat cea prezentata in compromis, va asigura chiar o mai buna protectie a mediului intrucat penalitatile pentru neconformarea cu nivelul emisiilor de CO2 admise vor fi mult mai mari", a explica deputata europeana.
"S-a optat pentru posibilitatea introducerii patei de contact ca parametru de utilitate incepand cu anul 2014, in speranta ca pana la aceasta data sa existe suficiente informatii pentru a inlocui parametrul masa cu pata de contact. Nu ne dorim ca pe viitor sa existe o situatie celei similare din SUA unde odata cu implementarea legislatiei CAFE, cea mai mare parte a automobilelor fabricate au fost cele cu gabarit mare", a explicat Daciana Sarbu, intr-un comunicat de presa.
Conform parametrului masa utilizat in prezentul regulament, autovehiculele care au o masa mai mare, au dreptul la un nivel mai ridicat de emisii de CO2. "Din acest motiv, am considerat ca introducerea patei de contact va avea un impact mai mare asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon. In final, am incercat ca prin votul pe care l-am acordat acestui dosar sa aduc o contributie la lupta impotriva schimbarilor climatice si sa aliniez obiectivele raportului la cele stabilite pentru UE in cadrul Protocolului de la Kyoto", a conchis doamna Sarbu.