10/04/08 MMDD- Discurs Ministrul Mediului- conferinta MMDD, aprobare proiecte infrastructura de mediu

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, a sustinut in aceasta dimineata, la sediul MMDD, o Conferinta de presa pe tema stadiului proiectelor MMDD de absorbtie a fondurilor post aderare.

Ministrul Attila KORODI a declarat ca: „Romania are la dispozitie din partea Uniunii Europene 3,960 miliarde de Euro sprijin comunitar in domeniul protectiei mediului, tara noastra contribuind, la randul ei, cu aproape un miliard de euro pentru a putea derula proiectele programate.

Astazi am deosebita placere sa va anunt ca am primit raspuns favorabil de la Comisia Europeana pe patru proiecte trimise de noi spre aprobare. Trebuie sa va spunem ca acestea, vorbind de proiecte mari, inseamna o noutate nu numai pentru Romania, dar sunt primele 4 mari proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene, pe perioada programata 2007-2013.

Valoarea acestor proiecte aprobate de Comisia Europeana este de 450 milioane euro, bani care vor fi investiti in viitorul apropiat in proiecte de apa potabila, apa uzata.

Este vorba de primele fonduri europene absorbite de Romania prin POS Mediu, de pe urma carora vor beneficia peste 820.000 cetateni.

Primul proiect, si cel mai mare dintre cele aprobate, se refera la implementarea de servicii de apa si canalizare in zona Cluj-Salaj. De aceste servicii vor beneficia 525 000 locuitori din localitatile Cluj Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei.

Valoarea acestui proiect este de aproximativ 197 de milioane euro, bani ce vor fi folositi pentru construire a 3 statii de epurare si a peste 100 km retea de canalizare. Estimam ca lucrarile vor incepe in cursul acestui an si ca ele vor fi terminate in jurul anului 2013.

O alta destinatie a banilor europeni este zona Giurgiu. Aici vor intra circa 71,5 de milioane euro pentru lucrari in sectorul apa/apa uzata. Proiectul care va fi finantat de C.E. va oferi beneficii pentru 87 000 de locuitori din localitatile Giurgiu, Bolintin Vale si Mihailesti.

Acest proiect presupune reabilitarea a 3 statii de epurare si a retelei de canalizare , respectiv 116 km extindere si aprox. 20 km inlocuire.

Prin al treilea proiect regional, aproximativ 80 de milioane euro, vor merge in zona Turda-Campia Turzii, populatia beneficiara fiind de acesta data de 90.000 de locuitori. Localitatile incluse in proiect sunt: Turda, Campia Turzii, Mihai Viteazu, Sandulesti, Viisoara si Luna. Vorbim despre reabilitarea unei statii de epurare si modernizarea a 80 km retea de canalizare.

Proiectul regional Calarasi este ultimul de pe lista noastra, avand o valoare a investitiei de aproximativ 100 de milioane euro. Datorita acestui proiect, aproximativ 120.000 locuitori vor beneficia de 4 statii de epurare noi, una reabilitata, precum si de 65 km retea de canalizare.

Localitatile incluse in proiect sunt Calarasi, Lehliu Gara, Budesti, Oltenita, Fundulea, din judetul Calarasi, si orasul Urziceni din judetul Ialomita.

Toate aceste proiecte pe care le-am enumerat au ca termen de incepere al lucrarilor anul 2008, iar data de finalizare este estimata pentru anul 2013. Este o veste excelenta, pentru ca pana in anul mentionat numarul cetatenilor cu acces la reteaua publica de apa potabila trebuie sa creasca cu 10%, iar aceasta tinta poate fi deja atinsa, pe jumatate, doar prin implementarea celor 4 proiecte. Trebuie sa adaug ca Romania va co-finanta aceste proiecte cu aproape 100 milioane euro”.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a mai mentionat si faptul ca mai sunt trimise catre C.E, spre aprobare, alte doua proiecte, pentru regiunile Tulcea si Sibiu, in valoare de 113,8 si, respectiv 90 milioane euro. De asemenea alte patru proiecte (din regiunile Olt, Gorj, Teleorman, Brasov), care insumeaza investitii de peste 470 milioane euro, asteapta sa fie trimise catre Comisie. Totodata, in cursul acestui an, se asteapta de la autoritatile locale noi proiecte, pentru a putea demara discutiile cu autoritatile de la Bruxelles si in cazul acestora.

Referitor la celelalte axe prioritare ale POS Mediu, lucrurile au inceput si aici sa evolueze. Pentru Axa Prioritara 2, sectorul deseurilor, vor fi transmise spre aprobare 5 aplicatii pentru finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru judetele Giurgiu, Bistrita, Vrancea, Maramures, Harghita, Covasna.

In ceea ce priveste Axa Prioritara 3, s-a finalizat etapa de preselectie a proiectelor in vederea pregatirii aplicatiilor pentru finantare. Aceasta axa vizeaza „Reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare”. Astfel, municipalitatile pentru care se va pregati cate un proiect de mediu in domeniul termoficarii in cadrul AT PHARE CES 2005 sunt: Iasi, Timisoara, Bacau.

S-a finalizat si etapa de selectie a proiectelor finantate in cadrul Axei Prioritare 4 privind sectorul de protectie a naturii. Din 48 de proiecte initial depuse, 26 au fost acceptate pentru revizuire.

Solicitantii acestor proiecte trebuie sa refaca cererile de finantare conform recomandarilor transmise de Autoritatea de Management in termen de cel mult doua luni de la finalizarea etapei de selectie.
In cazul in care proiectul revizuit va respecta aceste recomandari, se va putea trece la etapa de semnare a contractului de finantare.

In incheierea discursului sau, ministrul Attila KORODI a facut un apel catre comunitatile locale „care trebuie sa ne sprijine in intentia noastra de a absorbi in totalitate fondurile europene, deoarece aceste comunitati trebuie sa fie constiente ca sunt principalele beneficiare ale proiectelor din POS Mediu, si ca au, pe de o parte o sansa deosebita, dar, in acelasi timp, o responsabilitate enorma fata de cetatenii pe care ii reprezinta”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri