Litoralul, atat de indragit, mai ales acum cand suntem in plin sezon estival, ramane totusi un spatiu vital pentru o multime de specii, nu numai prilej de relaxare.
Tocmai de aceea, trebuie ingrijit, ferit de poluare sau de sticle goale, hartii ori mucuri de tigara, curatenia pe plaja fiind cea mai importanta conditie pentru supravietuirea ecosistemelor costiere.
1. Lasa-ti masina in parcare!
Daca ai plecat la mare cu masina, incearca s-o folosesti cat mai putin. Cat esti in vacanta, “uit-o” in parcarea din fata hotelului si plimba-te cu bicicleta sau mergi pe jos, mai ales sub clar de luna, pe malul marii. Faci si economie de benzina, si miscare. In plus, reduci poluarea!
2. Nu ingropa gunoaie in nisip!
Incearca sa faci o experienta, mai ales seara. Cauta cu mana prin nisipul de pe plaja, pe o portiune de 1 metru, sa zicem, si vei recolta resturi de mancare, mucuri de tigara sau guma de mestecat. Neplacuta descoperire! Daca altii au ingropat insa in nisip tot felul de gunoaie, incearca tu sa le strangi si sa le duci intr-un tomberon care se afla, cu siguranta, pe plaja. Iar in zilele in care te bucuri de soare, ia-ti cu tine si un sac de gunoi, ca sa nu fii tentat sa arunci, la randul tau, resturile prin nisip.
3. Aduna si triaza deseurile purtate de vant!
Exista turisti mai nedelicati, care lasa sa le zboare din mana hartii sau pungi de plastic. Daca tii cu adevarat la locul in care vii ca sa te bucuri de apa si soare, strange deseurile, triaza-le si arunca-le mai tarziu in cosurile de colectare selectiva.
4. Nu arunca gunoaiele in apa!
Daca ai pornit la plimbare in largul marii, nu arunca tot ce-ti vine la-ndemana peste bordul vaporasului in care te afli. Iar daca esti proprietarul unui astfel de vas de agrement, asigura-te ca sistemul de vidanjare functioneaza si, in plus, nu curata cabina sau podelele cu substante toxice. Exista si solutii ecologice.
5. Alege creme sau uleiuri bio ca sa te protejezi de soare!
Uita-te in largul marii si vei vedea dare de grasime de la uleiul sau crema de plaja, care plutesc la suprafata, dupa ce ai facut baie. Animalele si plantele marine nu vor fi insa deloc incantate cand vor simti pe „pielea” lor substantele chimice din cosmetice, asa ca alege creme sau uleiuri bio ca sa te protejezi de soare. Nu au chimicale si se dizolva in apa fara sa afecteze vietuitoarele.
6. Evita sa urci pe dunele de nisip!
Dunele de nisip joaca rolul unor bariere impotriva apei marii, protejeaza litoralul si adapostesc flora si fauna specifice, care pot fi insa distruse cu usurinta. Ca sa nu le pui in pericol, este de preferat doar sa le admiri, si nu sa te urci pe ele.
7. Atentie la locurile marcate cu „Pavilion albastru”!
Un cerc alb pe un fond albastru, valuri stilizate si logo-ul „Pavilion albastru” te anunta ca anumite plaje sau porturi s-au angajat in actiuni de protejare a mediului. Nu ezita sa vizitezi aceste locuri, este un bun prilej sa inveti cum sa ajuti chiar tu la protejarea acestor locuri, iar, prin exemplul tau, poti sa-i indemni si pe altii sa faca la fel.
8. Practica sporturile nautice cu panze!
Numerosi marinari sunt si militanti infocati ai mediului inconjurator, deoarece pasiunea le permite sa intretina o veritabila relatie de „prietenie” cu natura. Asa ca, in locul jet-ski-ului sau al altor sporturi poluante, incearca sporturile nautice cu panze. Aceasta experienta ar putea sa-ti schimbe viziunea asupra lumii!
9. Pescuieste cu masura!
Pescuitul este autorizat la malul marii. Cu conditia sa respecti conditiile impuse si, bineinteles, sa ai un permis de pescuit. Cu toate acestea, pescuieste cu masura, atat cat iti trebuie pentru o plachie gustoasa!
10. Cumpara peste de la localnici!
Daca nu esti pescar, nici macar unul amator, atunci fa o plimbare la piata din statiunea in care iti petreci concediul si alege-ti de acolo peste prins cu undita de localnici. Contribui si la bunul mers al afacerilor locale si poti fi sigur ca marfa este proaspata.