08/01/08 ANAR – Activitati ANAR

Administratia Nationala "APELE ROMANE" a efectuat verificari la lucrarile hidrotehnice in baza Programului de lucru pe timp friguros valabil pana la 31 martie 2008. S-a constatat ca au fost executate lucrari de deszapezire si spargere a ghetii la acumulari, la turnurile de manevra si la prizele de apa din acumularile cu rol de alimentare cu apa. A.N. Apele Romane masoara in continuare echivalentul de apa din stratul de zapada si gheata, pe fiecare bazin hidrografic.

„Gheata si zaiul raman adversarii nostri numarul 1 pe timp de iarna. Vom supravegea in continuare cursurile de apa in zonele cu sectiune de scurgere redusa, pentru a depista eventualele blocaje in albie, din cauza sloiurilor de gheata”, Marius Postelnicescu, director general ANAR.

In ultimele ore, debitele au fost in usoara crestere datorita cedarii apei din stratul de zapada si propagarii pe raurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcau, Crisuri, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera si datorita propagarii pe cursul mijlociu si inferior al Somesului, cursurile inferioare ale Ariesului si Tarnavei si cursul mijlociu al Muresului si in general stationare pe celelalte rauri. Pe cursul inferior al Muresului, debitele au fost in scadere.

Formatiunile de gheata existente (gheata la maluri, pod de gheata, naboi) au fost in usoara diminuare pe raurile din vestul si sudul tarii si s-au mentinut fara modificari importante pe celelalte rauri. Prin evolutia lor, au produs variatii de niveluri si debite pe unele sectoare de rau din nordul, centrul si estul tarii.
Predomina podul de gheata pe raurile din bazinele hidrografice din nordul, centrul si estul tarii. Curge naboi (zapada inghetata in albie) pe cursurile inferioare ale Somesului si Tarnavei, cursul superior si mijlociu al Muresului, cursul mijlociu al Oltului, pe Oltet, cursul superior al Bistritei si cursul mijlociu si inferior al Argesului, iar pe cursul mijlociu al Siretului si pe cursul inferior al Prutului curg sloiuri. S-au mentinut zapoarele (aglomerari de gheturi in albie) formate anterior pe raurile Bistrita la statia hidrometrica Frumosu-judetul Neamt si pe raul Trotus la statia hidrometrica Onesti-judetul Bacau.

Raul Tarnava Mica la statia hidrometrica Sarateni, judetul Mures se situeaza peste COTA DE ATENTIE, datorita podului de gheata format anterior. Debitele vor fi in crestere prin propagare pe cursurile inferioare ale raurilor mari din vestul tarii si in general stationare pe celelalte rauri. Formatiunile de gheata existente (gheata la maluri, naboi, pod de gheata) vor fi in usoara diminuare pe raurile din vestul si sudul tarii si se vor mentine fara modificari importante pe celelalte rauri, producand frecvent variatii de niveluri si debite pe unele sectoare de rau, mai ales din nordul, centrul si estul tarii. Se vor mentine zapoarele (aglomerari de gheturi in albie) formate anterior pe raurile: Bistrita si Trotus. Nivelurile raurilor la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.

Debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 07.01.2008-08.01.2008 a fost stationar (3300 mc/s), sub media multianuala a lunii ianuarie (4900 mc/s). Aval Portile de Fier, debitele au fost in scadere la Gruia si pe sectorul Bechet-Tulcea si stationare la Calafat. Curg sloiuri intre 2-5% din suprafata albiei pe sectorul Bechet-Cernavoda si 40-80% pe sectorul aval Harsova. Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar. In perioada imediat urmatoare, aval Portile de Fier, debitele vor fi stationare pe sectorul Gruia-Calafat si in scadere pe sectorul Bechet-Tulcea. Vor curge sloiuri intre 2-10% din suprafata apei pe sectorul Gruia-Cernavoda, intre 10-30% pe sectorul Harsova-Braila si intre 40-80% pe sectorul aval Galati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri