07/02/08 MMDD – Comitetul interministerial

Ministrul Attila KORODI a prezidat, in aceasta dimineata, sedinta Comitetului interministerial pentru coordonarea integrarii domeniului protectiei mediului in politicile si strategiile sectoriale la nivel national, intalnire ce a avut loc la sediul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Pe agenda discutiilor s-au aflat aspecte privind reactualizarea strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, in conformitate cu Strategia UE privind Dezvoltarea Durabila (stadiul elaborarii, cerinte necesare pentru finalizare), pachetul legislativ schimbari climatice si energii din surse regenerabile, controlul implementarii legislatiei in domeniul protectiei mediului (colaborarea GNM cu autoritatile publice locale si centrale).

De asemenea s-au mai discutat aspecte privind implementarea legislatiei in domeniul gospodaririi apelor – epurarea apelor uzate, calitatea apei potabile, poluarea cu nitrati proveniti din agricultura, implementarea legislatiei in domeniul managementului deseurilor – atingerea tintelor de reciclare, reutilizare si valorificare, incinerare si depozitarea deseurilor. Intalnirea s-a incheiat cu discutiile privind implementarea legislatiei in domeniile controlului poluarii industriale si a managementului zgomotului.

Attila KORODI a subliniat faptul ca „protectia mediului trebuie sa se regaseasca in toate activitatile pe care le desfasoara statul roman si sectorul privat. Prin Strategia nationala pentru dezvoltare durabila avem sansa sa aducem 2-3 strategii sectoriale sub acelasi acoperis, incluzand si sanatatea si educatia. Ceea ce mi se pare foarte important este ca am avut curajul prin aceasta strategie, sa definim tinte clare in acest proces pentru dezvoltarea durabila. Va reamintesc, Romania isi propune in anul 2020 sa ajunga la nivelul mediu al Uniunii Europene din anul 2007, iar in anul 2030, sa recupereze deja decalajul fata de media Uniunii Europene! Tocmai de aceea, nu trebuie sa gandim aceasta strategie doar ca pe un obiectiv pe care sa-l bifam, iar tintele sectoriale, de la nivelul fiecarui minister, trebuie sa fie parte a acestei strategii”.

La intalnirea condusa de Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile au participat si cei doi Secretari de Stat din cadrul MMDD, Lucia Ana Varga si Silviu Stoica, reprezentanti ai PNUD, directori din cadrul MMDD, dar si reprezentanti ai MIRA, ai Ministerului Apararii, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ai Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii in Sanse, ai Ministerului Sanatatii Publice, ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si ai Garzii Nationale de Mediu.

spot_img

Ultimele știri