06/03/08 MMDD Ministrul mediulu -seminar transportul deseurilor

COMUNICAT DE PRESA

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dimineata la seminarul „Transportul deseurilor – o provocare pentru mediul de afaceri romanesc”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile impreuna cu Intercity Magazin.
Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Attila KORODI:

„Este o tema incitanta cea de astazi! Este si motivul pentru care am tinut foarte mult sa fiu prezent aici, alaturi de dumneavoastra! Am vazut ca organizatorii au numit evenimentul de astazi „Transportul deseurilor – o provocare pentru mediul de afaceri romanesc” – acesta este un fel de a aborda tema deseurilor, o problematica suficient de complexa si uneori greu de manageriat! Eu cred, insa, ca inainte de a vorbi de o „provocare” a mediului de afaceri romanesc, ar trebui sa vorbim de o „provocare” a autoritatilor in a construi masuri care sa dea roade si sa curete Romania de gunoaie, pe care oricine le vede – fie in drum spre serviciu, fie cand iesim la gratar sau pur si simplu sau atunci cand calatorim cu trenul sau cu orice alt mijloc de transport.

Se spune ca primul semn de civilizatie al unei tari este imaginea de ansamblu a strazilor si marilor aglomerari urbane, unde curatenia trebuie sa primeze! Romania nu trece acest test! Cel putin nu acum … Avem cantitati mari de deseuri pe care trebuie sa le gestionam: daca e sa ma refer doar la deseurile medicale, acestea insumeaza, pe an, o cantitate de aproximativ 20 000 de tone. Daca e sa vorbim de cele rezultate din activitati de productie, ne confruntam anual cu aproximativ 355 milioane de tone, din care mare parte provin din activitati de minerit (90%) iar restul provin din activitati de productie industriala si din agricultura.
Ori, daca adaugam la toate aceste cantitati si deseurile municipale – 8,19 milioane de tone de deseuri – rezulta o cantitate totala de aproximativ 364 milioane tone, pe care Romania are datoria sa le gestineze eficient, in fiecare an.

Prin urmare, revenind la tema seminarului de astazi, as spune ca este evident faptul ca transportul deseurilor a devenit, in ultima vreme, o afacere destul de profitabila in Romania. Am constatat, insa, ca odata cu cresterea activitatii in sectorul de transport si depozitare de deseuri, fie ele periculoase sau nu, au crescut simtitor si ilegalitatile comise de anumiti agenti economici, prin depozitarea acestora – „pe unde apuca” – fara a lua in considerare gravele repercursiuni asupra sanatatii mediului si populatiei!

Nu numai agentii economici se „ocupa” cu aruncatul „la intamplare” al deseurilor de orice tip!…si cetatenii fac asta, si unii o fac in mod curent! Se feresc sa plateasca taxe catre autoritati pentru a li se ridica gunoiul menajer pe care il produc, motivand ca il transporta chiar ei spre locurile adecvate de depozitare! Pana aici toate bune si frumoase… doar ca, de cele mai multe ori, acesti cetateni nu mai au rabdare sa ajunga la locul legal de depozitare si le descarca in mijlocul naturii dupa ce, in prealabil, se asigura ca nu-i vede nimeni! Asa am ajuns, incet, sa apara munti de gunoaie care, pe buna dreptate, NE DERANJEAZA!

Ceea ce am constatat, incercand sa descurc aceasta problema, este ca adeseori ea este evitata de toti cei implicati: fie ca vorbim de autoritati locale, cetateni sau poluatori! In aceste conditii, in care lantul de decizie si de actiune nu functioneaza, am considerat necesar sa luam masuri noi, care sa permita, pe de o parte, un grad ridicat de trasabilitate a deseurilor, iar pe de alta parte, sanctionarea mult mai severa a tuturor celor care polueaza fara discernamant, care afecteaza domeniul public si care pun in pericol sanatatea publica.
MMDD a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care aceste nereguli sa fie diminuate pentru ca, in final, chiar sa dispara! Proiectul are in vedere reglementarea mult mai drastica a modului in care sunt transportate deseurile! Prin intermediul noului act normativ vom sti exact CINE transporta deseurile, de la cine, unde le duce, ce ruta va fi folosita pentru efectuarea transportului, ce tipuri de deseuri fac obiectul transportului si, binenteles, cine va fi destinatarul final al acestora.

Si am sa va dau un exemplu care sa va lamureasca prin ce fel de instrumente vom putea avea toate aceste date.
De pilda, pentru a efectua un transport de deseuri periculoase, pasii pe care trebuie sa-i urmeze transportatorul sunt urmatorii: in primul rand trebuie sa obtina aprobarea pentru transportul respectiv de la agentia judeteana pentru protectia mediului pe a carei raza teritoriala se afla instalatia de tratare, apoi trebuie ca ruta pe care va fi efectuat transportul sa obtina aprobarea Inspectoratului Pentru Situatii de Urgenta.

Pe langa faptul ca transportatorul are nevoie de aprobarea ISU pentru efectuarea acestui transport, acesta este OBLIGAT, tot de proiectul de act normativ, sa si informeze inspectoratul pentru situatii de urgenta cu 48 de ore inaintea efectuarii deplasarii fiecarui transport de deseuri periculoase. In informarea intocmita de transportator si adresata ISU prin fax, nota telefonica sau e-mail – trebuie sa fie precizate:cantitatea de deseuri periculoase care se transporta, numarul formularului de aprobare a transportului deseurilor periculoase in baza caruia se realizeaza acesta si date pentru identificarea transportatorului, asa cum sunt prevazute in formularul de expeditie.

La randul sau, pentru a evita eventuale dezastre, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care a aprobat acest transport are datoria sa notifice, cu 48 de ore inainte de plecarea pe traseu a incarcaturii, toate inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene, precum si inspectoratele judetene de politie din judetele ce urmeaza a fi tranzitate.

Acestea sunt cateva date referitoare la noutatile pe care proiectul de act normativ le aduce. Cu alte cuvinte, daca pana acum transportatorul avea nevoie de un simplu aviz al agentiei locale de protectia mediului, de acum inainte acesta va trebui sa anunte transportul din timp, sa prezinte toata documentatia adiacenta materialelor transportate si sa stabileasca rute clare pe care se va deplasa, evitand, pe cat posibil, aglomerarile urbane.

Cele mai interesante aspecte se regasesc, bineinteles, la capitolul „sanctiuni”. In afara de inasprirea amenzilor, care pot ajunge pana la 30.000 lei, o noutate este introducerea unei sanctionari contraventionale complementare, care prevede ca mijlocul de transport care este folosit in comiterea ilegalitatii, sa fie imediat confiscat de catre autoritati.

Cu alte cuvinte, in momentul in care comisarii GNM, impreuna cu politia, vor surprinde in flagrant sau vor stabili in urma unei anchete, ca un agent economic a transportat sau depozitat illegal o anumita cantitate de deseuri, mijlocul de transport (care poate fi autocamion, basculanta, autoutilitara etc.), este confiscat, urmand sa intre in proprietatea statului, care va dispune de el.

Mai mult decat atat, deoarece in textul Proiectului de Hotarare nu este specificat faptul ca aceste reglementari sunt valabile exclusiv pentru agentii economici, ele se extind si catre persoanele fizice. Astfel, daca un cetatean este surprins de autoritati ca transporta sau depoziteaza ilegal deseuri, el se va supune rigorilor noii hotarari de guvern: i se va confisca si lui mijlocul de transport pe care il foloseste in savarsirea acestei contraventii.
Doamnelor si domnilor, transportul deseurilor chiar este o provocare pentru mediul de afaceri romanesc! Provocarea consta, dincolo de avantajele financiare pe care le poate avea un agent economic din acesta afacere, in respectarea cu strictete a legii!

Foarte importanta in ceea ce am gandit noi va fi si implicarea autoritatilor locale, pentru ca actiuni de monitorizare si de prevenire a transporturilor si abandonarilor neautorizate de deseuri trebuie realizate si cu sprijinul autoritatilor locale. Trebuie sa intelegem ca nu mai putem astepta in permanenta ca actiunile sa vina doar de la centru sau doar de la autoritatile de mediu, fiindca acestea au o capacitate limitata, atat numeric, cat si ca atributii.

Deseurile nu sunt doar o problema a Ministerului Mediului sau a Garzii de Mediu, sunt in primul rand o problema a comunitatior locale si a fiecaruia dintre noi. Iar principiul „poluatorul plateste” trebuie respectat si aplicat, chiar daca plata se face cu instrumentul cu care polueaza. Cred ca sprijinul si – imi cer scuze pentru termen – vigilenta mass-media si a cetatenilor ne vor fi de mare ajutor. Ne gandim chiar sa cream o linie telefonica la care aceste abandonari ilegale de deseuri sa fie sesizate de cetateni, astfel incat sa putem actiona rapid si eficient”.

+ posts
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri