Ministrul Mediului, Attila KORODI, a sustinut in aceasta dupa amiaza, la sediul MMDD, o Conferinta de presa pentru a prezenta situatia instalatiilor din Romania aflate sub incidenta Directivei IPPC (Directiva96/61/EC privind prevenirea si controlul integrat al poluarii). Aceste instalatii trebuiau sa se conformeze prevederilor Directivei, pana la data de 30 octombrie a.c. Alaturi de ministrul Mediului, la evenimentul mediatic de astazi au participat si presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, d-l Nagy Zoltan si comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, d-l Octavian Popa.
Cu aceasta ocazie, Attila KORODI a subliniat ca:
"In procesul de negociere cu Uniunea Europeana pe Directiva IPPC, am pornit la drum cu un numar de 716 instalatii industriale, dintre care 195 cu perioada de tranzitie si 521 fara perioada de tranzitie. Cu trecerea timpului, cifrele s-au modificat, ca urmare a dinamicii economice. Astfel ca, pe parcursul a 3 ani, inventarul stabilit initial a suferit modificari, el prezentandu-se la inceputul anului 2007 in felul urmator: pe teritoriul Romaniei au ramas 660 de instalatii dintre care 161 cu perioada de tranzitie, iar 499 fara perioada de tranzitie.
Pe parcursul expunerii mele voi face mai mereu precizarea cu perioada de tranzitie sau fara perioada de tranzitie si, ca sa nu creez confuzii, as vrea lamuresc diferenta dintre acestea. Instalatiile cu perioada de tranzitie sunt acelea pentru care s-a obtinut o anumita perioada de timp, dupa 30 octombrie 2007, necesara pentru conformarea cu prevederile Directivei IPPC, in acord, deci, cu cerintele UE.
Cele fara perioada de tranzitie, sunt acele instalatii pentru care s-a considerat ca pana la data de 30 octombrie 2007 exista suficient timp pentru conformare. In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, au fost obtinute perioade de tranzitie, pentru mai mult de un sfert din cele 716 instalatii inventariate pe teritoriul Romaniei, la acea data. Daca nu am fi reusit acest lucru, riscam sa ajungem in situatia in care cetateanul roman ar fi avut multe produse cu costuri de mediu incluse. Asta ar fi condus la cresteri majore si rapide ale preturilor produselor, greu suportabile pentru populatie, a carei putere de cumparare este inca scazuta. Cealalta varianta ar fi fost inchiderea multor unitati economice, ceea ce ar fi determinat un impact social major, cu atat mai mult cu cat foarte multe activitati se afla in zone monoindustriale.
Asadar, dupa un lung proces de autorizare ne gasim in situatia ca din 660 de instalatii, 5 sa nu-si mai putea continua activitatea. · 4 instalatii nu au obtinut pana la data scadenta de 30 octombrie autorizatia integrata de mediu, fiind in situatia de a nu mai putea functiona. Acestea au fost deja notificate de autoritatile de mediu. Acestea sunt urmatoarele:
o SC CASIROM Turda
o SC ROMALTYN MINNING SRL (fost SC TRANSGOLD SA) Baia Mare
o SC AGROFLIP SA Bonbida,
o SC CARBID FOX SA Tirnaveni
1 instalatie IPPC nu va mai putea desfasura activitate, deoarece operatorul nu si-a realizat masurile prevazute in planul de actiuni al autorizatiei integrate de mediu este vorba de SC VENUS OIL REG SA Rimnicu Sãrat.
In acelasi timp, vreau sa precizez ca inventarul IPPC este un proces dinamic, care nu s-a incheiat la 30 octombrie 2007, ci va continua. 30 octombrie este un reper important, dar nu este o data pe care trebuie s-o absolutizam.