Organizatiile membre ale Coalitiei ONG Natura 2000 Romania au hotarat sa solicite sprijinul Ministerului Mediului si al intregului guvern, pentru protejarea ariilor naturale ale Romaniei. Delegatii prezenti la Adunarea Generala a Coalitiei, din 26-27 februarie 2010, de la Miercurea Ciuc, au analizat situatia ariilor protejate, si au incercat sa gaseasca solutii la probleme actuale, concretizate intr-un plan de actiune pentru 2010.
Prioritatile din planul de actiune sunt: determinarea Guvernului Romaniei de a aloca un buget pentru ariile protejate din Romania (identificarea modalitatilor de finantare a ariilor protejate), imbunatatirea sistemului de atribuire de custodii pentru arii protejate, facilitarea accesarii de fonduri prin POS Mediu prin imbunatatirea procedurii de aplicare si cresterea capacitatii de absortie, definitivarea Strategiei Nationale de Biodiversitate, solutionarea cazurilor recente de ilegalitati in arii protejate si stoparea altora in stadiu incipient.
Ariile naturale protejate din Romania se confrunta momentan cu probleme grave. De la lipsa fondurilor minime necesare desfasurarii unei activitati normale a administratiilor acestor arii protejate, pana la presiunea economica exercitata de diversi investitori, combinata cu lipsa unei strategii de dezvoltare durabila la nivel regional, de la numarul mare de arii protejate fara un custode sau administrator, pana la neaplicarea legilor in vigoare, care duce la grave cazuri de distrugere a habitatelor.
„ONG-urile sunt un sprijin pentru autoritatile de mediu, iar semnalele de alarma pe care le tragem au scopul de a rezolva aceste probleme. Astfel, fara sprijinul autoritatilor, nu se poate face o schimbare reala, iar situatia actuala poate continua pentru o perioada indelungata. Din pacate, in timp, fara o protectie adecvata, parte din biodiversitatea pe care dorim sa o protejam, va disparea, si va fi prea tarziu sau va costa mult mai mult sa recuperam aceste pagube. Pe langa toate acestea, sa nu uitam ca suntem un stat european, si acest statut presupune nu doar drepturi, ci si obligatii, in ce priveste protectia biodiversitatii ”, a declarat Florentina Florescu, reprezentant al Secretariatului Coalitiei ONG Natura 2000 Romania.
In zilele ce vor urma, toate rezultatele discutiilor Adunarii Generale a Coalitiei ONG Natura 2000 Romania vor fi transmise autoritatilor de mediu, solicitandu-se raspunsuri si actiuni concrete pentru solutionarea problemelor prezentate.