Voluntarii MaiMultVerde si angajatii RNP Romsilva au continuat activitatea de plantare inceputa la jumatatea lunii trecute, reusind sa finalizeze, pe 29 noiembrie, plantarea celor 30000 de puieti de frasin si salcam in apropierea Capitalei. Cei peste 300 de voluntari au fost mobilizati in cadrul actiunii Marea Plantare, derulata de Asociatia MaiMultVerde cu sprijnul ING Asigurari de Viata si Cosmote Romania si in parteneriat cu RNP Romsilva si Cosmopolis.
Sambata, 29 noiembrie, voluntarii MaiMultVerde au plantat ultimii 3000 de puieti de frasin in padurea Bartoneasa, lucrand ca si in sambata precedenta in conditii meteo dificile: frig, lapovita si vant. Pe toata durata saptamanii precedente angajatii RNP Romsilva au plantat alti 10000 de puieti, care s-au adaugat celor 17000 plantati de voluntarii MaiMultVerde in perioada 17-22 noiembrie. La finalul actiunii, obiectivul propus a fost realizat: 30000 de puieti au fost plantati in cadrul celei mai mari actiuni de acest fel, derulata cu voluntari, langa Bucuresti.
Marea Plantare are ca scop reimpadurirea unei suprafete insumate de 12,5 hectare, intr-un demers de refacere a centurii verzi a Capitalei. Initiativa se deruleaza cu fonduri stranse la Gala Verde organizata de MaiMultVerde cu sprijinul Cosmopolis. In ciuda unei prezente reduse in timpul zilelor lucratoare si a vremii nefavorabile din cele doua weekend-uri in care au fost luat parte la actiune, voluntarii si angajatii RNP Romsilva au reusit sa planteze toti cei 30000 de puieti, completand fondul forestier deja existent in zonele de plantare (intre comunele Jilava, 1 Decembrie si Copaceni).
In data de 20 noiembrie, voluntarii au primit o mana de ajutor din partea mai multor vedete si politicieni de toate culorile: Oana Pellea, Amalia Enache, Iulia Vantur, Cabral Ibacka, Malvina Cervenschi, Melania Medeleanu, Dana Razboiu, Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Bogdan Olteanu, Mircea Geoana, Elena Udrea, Liviu Negoita si Dan Dumitrescu. Doar in acea zi, voluntarii alaturi de personalitatile publice prezente au reusit sa planteze circa 4500 de puieti de salcam.
Voluntarii au lucrat pe trei parcele distincte din padurile Bartoneasa si Jilava 2, terenuri aflate in administrarea RNP Romsilva, institutie ce va asigura si intretinerea si paza arborilor plantati in urmatorii 5 ani.
In fiecare zi a actiunii MaiMultVerde a pus la dispozitia voluntarilor mijloace de transport pana la locul de plantare, echipament de protectie, unelte si puieti. Sub indrumarea specialistilor de la RNP Romsilva au fost plantati frasini, salcami si alte specii ajutatoare (corcodusi, gladita, meri, peri etc.). Speciile ajutatoare sunt amplasate intre randurile de arbori plantati pentru a spori densitatea plantatiei si a forta arborii sa se inalte cat mai mult pe verticala.
Despre proiectul Marea Plantare
Problema
Bucurestiul candideaza cu mari sanse de reusita la titlul de cea mai poluata capitala a Europei. Masuratorile arata ca, lunar, se depun peste 273 de tone de praf pe fiecare kilometru patrat al Bucurestiului, limita maxima admisa de standardele europene fiind de 180 tone/kmp. In ultimii 15 ani, din Bucuresti au disparut peste 20 de milioane mp de spatii verzi. Norma de spatiu verde in zona urbana este de 12 mp/locuitor, (dar in Viena exista 70 mp/locuitor, iar in Varsovia 31 mp/locuitor), comparativ cu 2,5 mp/locuitor in Bucuresti.
Romania are un fond forestier de circa 6.4 milioane hectare, reprezentand 27% din suprafata tarii, fata de media europeana de 32%. Numai in 2007, 100.000 de hectare de padure au disparut fara urma. Institutul National de Statistica a calculat ca la un hectar de padure taiat legal, alte patru sunt defrisate ilegal, fara a fi urmate de o reimpadurire.
Solutia
Proiectul derulat de Asociatia MaiMultVerde impreuna cu RNP Romsilva, ING Asigurari de Viata si Cosmote Romania isi propune sa refaca centura verde a Bucurestiului prin plantari desfasurate in apropierea capitalei. Orice copac este un veritabil aspirator, pentru ca fiecare arbore matur retine 20 de kilograme de praf. Capitala va respira mai usor pentru ca 30.000 de arbori plantati vor retine 600 de tone de praf. Arborii vor fi plantati pe un teren administrat de RNP Romsilva, institutie care va asigura intretinerea si paza plantatiei in urmatorii ani.
De ce plantam toamna tarziu?
Plantarea are loc in cea mai propice perioada a toamnei, dupa prima bruma, cand temperatura scade sub 5 grade cateva nopti la rand, moment in care arborii intra in repaos vegetativ (isi reduc la minim cresterea si dezvoltarea pentru a trece peste anotimpul rece). Pentru a maximiza rata de prindere, este nevoie ca puietii sa fi intrat in repaos vegetativ, ceea ce le permite sa suporte mai bine socul transplantarii din pepiniera intr-un sol nou. Repaosul vegetativ nu se produce inainte ca temperatura sa scada sub 8-10 grade („cand cade frunza”, in jargon silvic). Rata de supravietuire a puietilor plantati inainte de acest moment este mult redusa.
Note pentru jurnalisti
1. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi impreuna cu romanii un mediu sanatos pentru noi si copiii nostri. MaiMultVerde isi doreste sa responsabilizeze publicul larg fata de mediu si sa sprijine sectorul verde al societatii civile. Sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Margareta a Romaniei, Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!
2. ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata aniverseaza anul acesta 11 ani de activitate pe piata romaneasca. Dupa un start in forta prin lansarea primelor produse de tip Unit Linked din Romania, incepand din 1999, compania si-a mentinut in mod constant pozitia de lider al pietei de asigurari de viata. La finalul anului 2007, ING Asigurari de Viata avea o cota de piata de aproximativ 35%. In 2007, ING a intrat pe piata pensiilor facultative, fiind primul administrator de pensii facultative autorizat din Romania, cu doua fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim. Totodata, compania este prezenta si pe piata pensiilor obligatorii private, prin compania ING Fond de Pensii, cu o cota de piata de 38,9% in functie de active la sfarsitul lunii octombrie 2008.
3. COSMOTE Romania,, membra a grupului COSMOTE a depasit 4,6 milioane de utilizatori in Romania la sfarsitul lunii iunie 2008, inregistrind o crestere de 109.5% comparativ cu perioada similara a anului trecut si fiind cel mai dinamic operator de telefonie mobila din Romania. Cu un portofoliu total de peste 17,5 milioane de clienti, Grupul COSMOTE desfasoara operatiuni de succes in cinci tari din Sud Estul Europei – Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si FYROM – prin companiile locale COSMOTE Grecia, COSMOTE Romania, GLOBUL, AMC si COSMOFON.
In calitate de parte responsabila si activa a societatii, COSMOTE isi implica angajatii, clientii, furnizorii si partenerii de afaceri in diferite initiative care raspund cerintelor mediului social din Romania. Programele de responsabilitate sociala ale COSMOTE includ activitati in domeniul mediului, educatiei si social. Pentru mai multe informatii, vizitati www.cosmote.ro sau www.cosmote.com.
4. Cosmopolis, primul oras european construit iin Romania este dezvoltat de compania Opus Land & Dvelopment SA, parte a reputatului grup de companii din domeniul constructiilor, Buyukhanli Group. Amplasat in zona de nord-est a Bucurestiului, Cosmopolis este un concept rezidential destinat celor care vor sa traiasca intr-un mediu sigur, curat si plin de verdeata, avand tot confortul pe care il ofera orice oras european. 60% din suprafata Cosmopolis este dedicat exclusiv spatiului verde, urmand a se planta 10000 de arbori, plus gazon si plante ornamentale, pana la finalizarea proiectului. 40% va fi destinat locuintelor, spatiilor comerciale si altor facilitati. www.cosmopolis.ro
Pentru detalii va rugam contactati:
Miruna Cugler / Carmen Oprea
Asociatia MaiMultVerde
0755 224 816 / 0751 882 603
miruna.cugler@maimultverde.ro / carmen@maimultverde.ro