Toate tăierile de pădure de pe teritoriul Românie vor putea fi monitorizate cu ajutorul imaginilor satelitare ca urmare a noului portal inspectorulpadurii.ro, lansat vineri de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Utilizatorii vor putea observa alerte provenite de la sateliți care indică cu mare acuratețe orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României.
Astăzi (vineri — n.r.) lansăm un nou sistem prin care sper că vom putea să punem pe butuci tăierile ilegale de lemn din România (…) Sistemul pe care îl lansăm astăzi permite, în premieră în România, supravegherea în timp real, prin imagini satelitare, a legalității sau ilegalității tăierilor de pădure. Sistemul la care fac referire este un portal web, pe care îl numim inspectorulpadurii.ro”, a declarat Cristina Pașca Palmer.
Ministrul Mediului a precizat că noua aplicație reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile, dar și o metodă prin care și cetățenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.
Portalul are o un dublu rol și o dublă interfață: pe de o parte, este un instrument de lucru inovativ pentru autoritățile responsabile cu controlul silvic, respectiv Garda Forestieră, Poliția Română, Jandarmeria. Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România. De asemenea, orice cetățean poate intra să vadă ce se întâmplă în pădurile din România, în mod real, respectiv cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui taie, de unde încarcă marfa și posibilele tăieri ilegale acolo unde este cazul. Până acum era dificil pentru autorități să supravegheze la pas sute de mii de hectare”, a mai spus ministrul Mediului.
În prezent, zonele monitorizate și încărcate în sistem vizează pădurile administrate de Romsilva. Ministrul Mediului a precizat că, până la finalul mandatului, se va adopta Hotărârea de Guvern care va clarifica funcționarea noului sistem de urmărire a trasabilității masei lemnoase, prin care și ocoalele silvice private, respectiv peste 50% din pădurile României, să aibă aceeași obligație de a introduce datele în Portal.
Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul și de la care ministerul a achiziționat codul-sursă este Indaco.