Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

UE impune reguli mai stricte in folosirea animalelor in scopuri stiintifice

Statele membre UE trebuie sa instituie un comitet national pentru protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, care ofera consultanta autoritatilor competente si organismelor responsabile, potrivit unei directive a Parlamentului European intrata in vigoare marti.

“Pe baza noilor informatii stiintifice disponibile cu privire la factorii care influenteaza bunastarea animalelor, precum si capacitatea animalelor de a simti si de a-si manifesta durerea sau stresul si de a prezenta vatamari de durata, este necesar sa se amelioreze bunastarea animalelor utilizate in proceduri stiintifice prin cresterea standardelor minime de protectie a acestora in acord cu cele mai recente progrese stiintifice, intrucat animalele au in sine o valoare intrinseca care trebuie respectata”, se precizeaza intr-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene.

De asemenea, UE cere impunerea unei limite superioare a durerii, a suferintei si stresului peste care animalele nu ar trebui sa fie supuse in cadrul procedurilor stiintifice.

Actul normativ stipuleaza ca pot fi desfasurate proceduri asupra animalelor numai pentru cercetare sau in scopul prevenirii, diagnosticarii si tratarii unor boli si evaluarea, detectarea, controlul sau modificarea bolilor fiziologice la oameni, animale si plante.

Testarea medicamentelor pe animale ramane permisa

Animalele pot fi folosite pentru cercetare atat timp cat se urmareste testarea unor medicamente, a unor produse alimentare, protectia mediului, conservarea speciilor, pregatirea profesionala de specialitate sau investigatiile medico-legale.

Potrivit noilor prevederi, animalele capturate din salbaticie sau exemplarele din speciile pe cale de disparitie nu se utilizeaza in cercetari decat daca au la baza o justificare stiintifica care sa ateste ca scopul procedurii nu poate fi atins prin testarea unui animal crescut pentru astfel de proceduri.

Conform directivei, statele membre au obligatia de a se asigura ca toti crescatorii, furnizorii si utilizatorii de animale pentru proceduri sunt autorizati de o autoritate competenta. Totodata, la nivelul fiecarui stat membru trebuie sa se instituie un comitet national pentru protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, care ofera consultanta autoritatilor competente si organismelor responsabile."

Aceste comitete nationale fac schimb de informatii privind functionarea organismelor responsabile cu protectia animalelor, privind evaluarile proiectelor, si pun in comun cele mai bune practici in cadrul Uniunii. Mai mult, statele membre trebuie sa se asigure ca autoritatile competente efectueaza inspectii periodice la toti crescatorii, furnizorii si utilizatorii pentru a verifica respectarea cerintelor prezentei directive.

Carmen Albisteanu

 

spot_img

Ultimele știri