Studiu: Scepticii incalzirii globale, priviti cu neincredere de populatie

Oamenii de stiinta care cred in teoria potrivit careia incalzirea globala este un fenoment provocat de om sunt mai bine priviti de catre societate decat scepticii, carora opinia publica nu le acorda prea mare incredere, arata un studiu citat de The Telegraph.

Studiul a fost insa criticat de opozanti, care pun sub semnul intrebarii metodele folosite pentru determinarea rezultatelor.

Analiza asupra cercetatorilor in domeniul schimbarilor climatice arata ca “marea majoritate” cred ca incalzirea globala este un fenomen real, in timp ce scepticii “nu sunt de fapt cercetatori sau, daca sunt, nu sunt foarte productivi”.

Cu toate acestea, expertii sustin ca studiul imparte cercetatorii in doua grupuri artificiale, nu ia in considerare un spectru mai larg de oameni de stiinta si ca informatiile sunt distorsionate de la bun inceput, din cauza naturii procesului de evaluare.

Judith Curry, expert climatic la Georgia Institute of Technology (care nu a facut parte din studiu), a calificat documentul drept „lipsit de credibilitate”.
Studiul a fost publicat in „Proceedings of the National Academy of Sciences” si a evaluat 1.372 de oameni de stiinta care au participat la studii pe tema schimbarilor climatice. Ei au fost categorisiti drept „convinsi” si „sceptici”, iar autorii studiului au examinat de cate ori au publicat lucrari pe tema schimbarilor climatice. Opozantii au criticat acest fapt, sustinand ca ar fi trebuit luate in considerare si diferitele nuante ale sustinerii teoriilor pe tema incalzirii globale.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri