Dalai Lama si oameni de stiinta au atras atentia asupra pericolului de topire a ghetarilor de pe tot globul – o realitate care schimba in mod dramatic mediul inconjurator si ameninta milioane de oameni care depind de ghetari pentru apa potabila.
„Din moment ce milioane de indieni folosesc apa din ghetarul himalayan, exista motive serioase pentru care se manifesta ingrijorare fata de ecologia din acel platou“, a declarat Dalai Lama, citat de treehugger.com. Declaratia a fost facuta la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unui eveniment de celebrare a fostului presedinte indian R. Venkataraman.
Ghetarii din Himalaya aprovizioneaza fluviile Gange si Ind, care tranziteaza China, India, Pakistan si Bangladesh. Peste o treime din populatia globului este in India si China.
Potrivit unui raport din 2010 al Institului American de Studii Geologice (USGS), multi dintre ghetarii Asiei se retrag ca urmare a schimbarilor de clima. Retragerea lor are impact asupra rezervelor de apa vitale pentru milioane de oameni, mareste frecventa de inundatii violente care ameninta viata si proprietatile din zonele invecinate si contribuie la ridicarea nivelului marii.
Ghetarii din Patagonia au contribuit cu 10% la ridicarea nivelului marii in ultimii 50 de ani
Intre timp, oamenii de stiinta au publicat o lucrare referitoare la ghetarii din celalalt colt al lumii – Patagonia (America de Sud). Cercetatorii au adunat date mergand inapoi in timp pana in perioada Micii Ere Glaciare (sec 16 – sec 19). Dupa compararea nivelului ghetarilor de atunci cu cel din prezent, rezultatele obtinute au fost infricosatoare.
Se crede ca ghetarii din Patagonia au contribuit cu 10% la ridicarea nivelului marii in ultimii 50 de ani, din totalul atribuit ghetarilor din munti. Este estimat ca ghetarii din nordul Patagoniei au pierdut, incepand cu anul 1870, 103 ± 20.7 km cubi de gheata, in timp ce ghetarii din sudul Patagoniei au pierdut 503 ± 101.1 km cubi de gheata, din 1650 pana in prezent. Asta inseamna o contributie la cresterea nivelului marii de 0.0018 ± 0.0004 mm/an, incepand cu 1870, din nord, si 0.0034±0.0007 mm/an, din 1650, din sud.
Concluzia este ca rata de topire si rata de contributie a ghetarilor din Patagonia la ridicarea nivelului marii au inregistrat o crestere deosebita in secolul 20.
Care este situatia in Romania
In Romania nu exista ghetari, doar cateva gheturi mici, aflati in pesteri care nu sunt afectati deocamdata de incalzirea globala, potrivit lui Grigore Makkai, seful Centrului Meteorologic Targu Mures.
Totusi, temepratura medie din Romania va creste cu un grad, potrivit unui studiu ANM intitulat „Scenarii de schimbare a regimului climatic in Romania pe perioada 2001-2030“. Proiectia prezentata in document indica o crestere a temperaturii medii lunare din tara noastra in lunile noiembrie-decembrie si in perioada calda a anului (mai-septembrie), valori ceva mai ridicate fiind la munte, in sudul si vestul tarii, in perioada 2001-2030.
Cititi si:
Fauna din Oceanul Antarctic, amenintata de actiunile oamenilor