Salaj: Investitii de 700.000 de lei in rezervatia naturala "Gradina Zmeilor"

Primaria Balan din judetul Salaj a investit 700.000 de lei, obtinuti din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru amenajarea turistica a rezervatiei naturale "Gradina Zmeilor", unica in Europa prin formatiunile stancoase aflate acolo, informeaza Mediafax.

Primarul comunei Balan, Isaia Maghiar, a declarat, marti, ca a fost necesara o asemenea investitie intrucat rezervatia geologica "Gradina Zmeilor" este recunoscuta la nivel european, iar in fiecare an vin turisti din diferite tari pentru a vedea formatiunile stancoase spectaculoase prin inaltimea si aspectul lor.

"Am investit in rezervatia geologica «Gradina Zmeilor» suma de 700.000 de lei, obtinuta in urma unui proiect depus anul trecut prin FEADR, pentru a facilita accesul turistilor in zona. Au fost trasati 800 de metri de alei printre formatiunile stancoase, au fost amenajate rigole, am amplasat cosuri de gunoi si am amenajat o toaleta publica, in conformitate cu normele europene", a declarat Isaia Maghiar.

Pentru ca turistii sa aiba puncte de observatie corespunzatoare, au fost realizate trepte care duc spre cele mai inalte formatiuni stancoase, unde au fost ridicate foisoare. Pentru a se respecta aspectul natural al zonei, in lucrarile de amenajare au fost folosite doar materiale naturale (lemn, piatra, busteni).

"Lucrarile demarate in luna august 2009 sunt finalizate 99 la suta, mai vrem doar sa amenajam o alee care sa duca de la rezervatie la un tunel de mina aflat in apropiere si ramas nefolosit. Turistilor le place sa il cerceteze, asa ca vrem sa amenajam pentru ei acest traseu si sa ridicam si aici un foisor", a declarat primarul comunei Balan.

"Gradina Zmeilor" este o rezervatie geologica unica in Europa, compusa din numeroase stanci uriase, asezate intr-o mare dezordine (blocuri, turnuri, stalpi, ciuperci, stanci cu forme de animale), care s-au aflat candva pe fundul unei mari.

Formele spectaculoase se explica prin alunecarea stratelor de conglomerate si gresii. Datorita alunecarilor de teren, formele acestor elemente naturale se pot modifica de la an la an. De asemenea, apa a avut un rol semnificativ la modelarea acestor roci.

Cele mai impresionante sunt doua stanci in forma de prisma, numite sugestiv de localnici "Zmeul" si "Zmeoaica". Alte blocuri de piatra au fost denumite "Mosul", "Eva" si "Dorobantul".

Foto: atlass.ro
 

spot_img

Ultimele știri