Protocol de colaborare Jandarmerie – Garda Nationala de Mediu

Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane (IGJR) a incheiat, luni, un Protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) pentru organizarea si executarea in comun a unor actiuni de prevenire si combatere a faptelor de incalcare a prevederilor normelor de protectie a mediului si a celor din domeniul securitatii publice, anunta Agerpres.

"Activitatea de astazi continua o relatie comuna initiata in anul 2005, cand a fost incheiat un protocol de cooperare intre cele doua institutii, in scopul asigurarii securitatii mediului prin actiuni de prevenire a riscurilor si limitare a amenintarilor de ordin ecologic", a declarat inspectorul general al IGJR, general Costica Silion.

Potrivit oficialului Jandarmeriei Romane, documentul semnat prevede, intre altele, identificarea modalitatilor de executare in comun a activitatilor de control pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale factorilor perturbatori asupra mediului. El a mentionat ca un element de noutate cuprins in protocol il constituie informarea reciproca si oportuna cu date si informatii relevante, in cazul identificarii unor cazuri de incalcare a prevederilor actelor normative in domeniul protectiei mediului, precum si in situatii de urgente civile si constituirea unor echipe mixte operative pentru adoptarea masurilor care se impun.

Conform documentului semnat, Jandarmeria Romana asigura masuri de ordine publica si protectie a comisarilor GNM, ofera sprijin acestora in organizarea si desfasurarea unor actiuni inopinate de inspectie si control si sanctioneaza sau dupa caz, insoteste persoanele care au incalcat legea la sediul organelor abilitate pentru continuarea cercetarilor. La randul sau, comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, a declarat ca acest protocol este extrem de important pentru Garda de Mediu.

"Au fost situatii si nu putine, in care nu ne puteam descurca fara autorul jandarmilor. In 2007, la Tulcea s-a tras cu arma de foc dupa masina Garzii de Mediu care prinsese braconierii la pescuit ilegal. De asemenea, GNM a fost amenintata tot cu arme de foc, in padurile din Vrancea, de catre indivizi care taiau ilegal masa lemnoasa", a declarat seful GNM. In opinia sa, colaborarea GNM cu Jandarmeria, inclusiv in aplicarea legislatiei de mediu, este absolut necesara.

"Practic, comisarii Garzii Financiare nu se pot descurca fara jandarmi. Sunt 10-12 comisari de garda in fiecare judet. De aceea, avem nevoie de sprijinul acestei institutii si al celorlalte structuri ale MAI", a sustinut oficialul GNM. In context, el s-a referit la un pericol foarte mare, in crestere, cel al balastierelor din Romania, o problema care trebuie controlata si care, anual, creeaza bugetului de stat, prin evaziune fiscala, un prejudiciu de aproximativ un miliard de euro. Protocolul se incheie pe o durata de 12 luni, iar perioada de de valabilitate se va prelungi cu inca un an, daca partile nu vor renunta unilateral la acest document.
Foto: www.euroticket.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri