Guvernul vrea sa modernizeze CET-urile sau sa desfiinteze jumatate dintre ele

Guvernul vrea sa treaca temporar CET-urile in administrarea Ministerului Economiei, pentru a fi modernizate, urmand ca apoi sa fie transferate inapoi autoritatilor locale sau chiar sa se desfiinteze jumatate dintre ele si sa fie inlocuite cu grupuri mici pe gaze, potrivit Mediafax.

Autoritatile locale, ministerele implicate, sindicatele si Parlamentul au reprezentanti care au format un grup care va prezenta, pana in luna iunie, un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania, a declarat ministrul Administratiei, Vasile Blaga, prezent la Iasi.

"Va trebui sa punem la punct un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania, pentru ca este la pamant. Nu s-a intamplat aproape nimic desi au fost transferate acum cativa ani, in timpul guvernarii Nastase, cu datorii cu tot si s-au acumulat in timp. Nu a fost nicio gandire coerenta la nivel national si au fost dezvoltate grupuri de producere energie termica care nu au ce face vara, sarind din lac in put", a spus Blaga. Potrivit lui Blaga, grupul de lucru analizeaza variantele pe trei planuri, legislativ, tehnic si financiar.

Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, sustine ca acest plan national de monitorizare exista deja, insa pentru a avea rezultate ar fi necesare investitii private, deoarece sursele de finantare au fost intotdeauna o problema in cazul CET-urilor.

"Din pacate, structura de finantare a CET-urilor este inca o problema. Cred ca autoritatile locale ar trebui sa isi ia investitori privati si sa incheie parteneriate pe termen mediu", a declarat pentru Green Report Attila Korodi.

Korodi a adaugat ca asemenea parteneriate ar putea fi foarte atractive pentru investitorii privati, care si-ar putea opermite investitiile masive necesare in acest moment la in tehnologia eficienta.

"Ideea agreata de toti este cea propusa de domnul Videanu vis-a-vis de preluarea lor, pentru o perioada de timp, in administrarea Ministerului Economiei pentru modernizare, utilizand surse pe care le vom gasi impreuna cu Ministerul Mediului, si pana la urma din nou sa le transmitem in administrarea autoritatilor locale", a mai spus Blaga.

El a aratat insa ca autoritatile analizeaza si varianta in care "sa rada" jumatate din centralele din orase si sa construiasca grupuri mici, moderne, care sa utilizeze in special gaze.
 

spot_img

Ultimele știri