Epurarea apei in gospodarii, o afacere eco si profitabila in zonele fara canalizare

Apele uzate din industrie si gospodarii sunt principalele cauze ale poluarii marilor, lacurilor si fluviilor, a deteriorarii ecosistemelor acvatice si a pierderii de biodiversitate. In acest context, numeroase companii straine si-au facut loc pe piata romaneasca a sistemelor de tratare si epurare a apei, afacerile lor fiind sustinute si de numarul inca foarte mare de localitati in care canalizarea lipseste.

Sistemele de tratare si epurare a apei sunt o optiune mai prietenoasa cu mediul, atat la nivel industrial, cat si pentru gospodarii. Aceste tehnologii pot fi utilizate de catre orice locuinta, piata fiind reprezentata in cea mai mare parte de gospodariile aflate in zone in care nu exista apa curenta si canalizare.

In aceste locuinte, proprietarii isi pot instala singuri o statie de epurare a apei. Principalul avantaj este faptul ca, spre deosebire de fosa septica, din care apele pline de reziduuri se pot scurge si inflitra in sol, statia de epurare elimina riscul poluarii. In instalatia de epurare apa circula, se oxigeneaza, iar namolul se decanteaza fara sa se poata pierde. Dupa ce namolul este descompus si decantat, rezulta o apa care poate fi utilizata apoi pentru irigatii sau poate fi evacuata in raurile sau lacurile din apropiere, fara a exista vreun pericol de poluare. De asemenea, namolul poate fi utilizat in scop agricol, ca ingrasamant.

“Am vandut foarte multe astfel de statii pana acum deoarece exista numeroase zone fara canalizare, iar oamenii pot alege fie o fosa, fie o astfel de statie. Avantajul in cazul statiei este ca nu miroase urat, nu se infiltreaza apa, nu exista scurgeri si nu polueaza”, a declarat pentru Green Report Alina Cojoc, sales engineer in cadrul companiei C&V Water.

Ea a adaugat ca pretul unei instalatii de epurare a apei variaza in functie de numarul de persoane care locuiesc in cladire. Pentru o locuinta de 4-5 persoane este necesara o statie mai mica, al carei pret incepe de la 1.350 de euro, fara TVA, insa tariful creste pana la 15.000 de euro pentru statiile de capacitate mare.

O alta solutie pentru valorificarea la maximum a resurselor de apa o reprezinta stocarea apelor pluviale. Acest lucru poate fi facut cu usurinta in cazul spatiilor industriale, dar si pentru gospodarii de dimensiuni mai mari, scoli sau spitale.

Odata cu cresterea suprafetelor pavate in orasele din intreaga Europa, inginerii au elaborat un sistem de elemente de infiltratie care functioneaza ca un burete. Acestea sunt cuburi din plastic sudat, in santurile carora se retine apa de ploaie si pot fi amplasate atat la nivelul solului (in parcari mari, stadioane), cat si pe acoperisuri. Odata patrunsa in sistemul de infiltrare, apa este curatata si decantata, iar apoi poate fi utilizata sau stocata.

Pentru tarile slab dezvoltate, tratarea apelor menajere nu este inca ceva obisnuit, 89%-95% din acestea fiind revarsate direct in rauri, lacuri si in zonele de coasta. In mod consecvent, bolile generate de apa, ca holera si dizenteria, printre altele, afecteaza milioane de vieti anual. In tarile dezvoltate, cea mai mare problema o prezinta compusii chimici care ajung in apa in urma activitatilor industriale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri