Numarul insuficient de evaluatori a determinat amanarea punerii in practica a prevederii prin care locuintele care urmeaza sa fie vandute trebuie sa aiba certificate energetice, a explicat marti ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, transmite Mediafax.
"Analizam aceasta problema, pentru ca au fost solicitari din partea notarilor, din partea agentiilor imobiliare. Inteleg ca exista o imposibilitate obiectiva, tehnica de a se face aceste evaluari ale locuintelor, care urmeaza a fi vandute la acest moment, pentru ca nu sunt suficienti evaluatori la nivel national si vanzarea de locuinte ar urma sa fie blocata", a explicat ministrul.
Udrea a aratat ca, daca prevederea s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, atunci vanzarile ar fi durat minim o luna. "Daca s-ar fi dat drumul la 1 ianuarie, ar fi intrat in vigoare acest text de lege, care obliga pe cel care doreste sa vanda locuinte sa aiba certificatul pentru a-l prezenta cumparatorului, iar, la cati evaluatori sunt in tara, ar insemna ca vanzarea sa se petreaca in termen de minim o luna", a explicat Elena Udrea.
Udrea a fost prezenta la comisiile de administratie ale Parlamentului, care au avizat favorabil bugetul alocat Ministerului Dezvoltarii regionale si Turismului pe anul 2010.
Udrea le-a spus parlamentarilor din comisiile de administratie ca acest buget este cu 38% mai mic decat bugetul initial al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei de anul trecut.
Termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte a fost amanat de Guvern cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, prin ordonanta de urgenta.
Actul normativ stabileste ca prevederile articolului 23 din Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitie potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a apreciat ca legea va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 si a solicitat amanarea implementarii pentru semestrul al doilea a anului viitor. Ministerul Dezvoltarii a sustinut insa ca pretul certificarii energetice nu il influenteaza semnificativ pe cel al tranzactiilor, deoarece reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile pentru efectuarea tranzactiei.