Comisia Europeana a aprobat fara obiectii noul Plan National de Alocare (PNA), prezentat de Polonia pentru distribuirea cotelor de emisii de dioxid de carbon (CO2), pentru perioada de comercializare 2008-2012 a emisiilor in Sistemul european de comercializare (EU ETS).
EU ETS garanteaza faptul ca emisiile de gaze cu efect de sera din sectoarele energetic si industria sunt reduse intr-un mod eficient din perspectiva costurilor, contribuind astfel la indeplinirea angajamentelor asumate de UE si de statele membre.
”Apreciez in mod deosebit decizia de Polonia sa prezinte un plan de alocare in conformitate cu metodologia utilizata pentru toate celelalte state membre. Decizia Comisiei a eliminat incertitudinea fata de companiile poloneze si, cel mai important, mentine integritatea sistemului european de comercializare a emisiilor. Apreciez mult angajamentul ministrului Andrzej Kraszewski si al echipei sale in atingerea acestui rezultat reciproc satisfacator”, a declarat comisarul de mediu Connie Hedegaard.
In anul 2007, CE a decis ca anumite aspecte ale Planului National Polonez de Alocare (PNA) nu erau compatibile cu Directiva privind EU ETS. Polonia a introdus o actiune de anulare impotriva acestei decizii in fata Tribunalului de Prima Instanta. Acesta a anulat initial decizia CE, care a facut apel. Procesul asteapta finalizarea la Curtea Europeana de Justitie. In paralel, la 11 decembrie 2009, CE a adoptat o decizie care respinge PNA, ceea ce a determinat Polonia sa adopte la 9 aprilie 2010 un nou plan. Acesta respecta termenii Directivei si mentine cotele la 208,5 Mt/an. Singura modificare vizeaza cotele de rezerva ce nu sunt alocate companiilor.
Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru limita din cantitatea totala de CO2 ce poate fi emisa de instalatiile care intra sub incidenta EU ETS si modul in care cotele vor fi alocate instalatiilor individuale.
Sfarsitul disputei
Polonia a cerut Comisiei Europene o noua cota de certificate de emisii, de 208,5 milioane de tone de carbon pe an. Desi initial a cerut un plafon mai mare, Polonia face acest compromis pentru a incheia o disputa foarte lunga cu CE pe aceasta tema.
Polonia a cerut, initial, 284,6 milioane de certificate pe an in cadrul schemei europene de combatere a incalzirii globale (ETS), insa CE a aprobat doar 208,5 milioane de tone de carbon pe an. Un tribunal european a decis ca reducerea cotei este nejustificata, negocierile fiind, apoi, reluate.
Autoritatile de la Varsovia au argumentat cererea mai mare de certificate prin cererea mare de energie si cresterea economica care ar fi afectate de o cota mai mica, insa declinul economic a adus o scadere in cererea de energie si a cresterii economice, ceea ce a dat motive CE sa negocieze o cota si mai mica decat cea oferita initial pentru perioada care se incheie in 2012.
Polonia si Estonia sunt doua tari care au avut castig de cauza la Curtea Europeana de Justitie de Prima Instanta in cazul cotelor nationale de certificate de carbon alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2008-2012. Curtea Europeana de Justitie de Prima Instanta a decis ca CE si-a depasit competentele, intrucat statele membre au puterea de a lua decizia finala privind fixarea cotei, pe care o distribuie apoi intre industrii. CE are doar competenta de a revizui cotele si a gresit cand a ignorat propunerile Poloniei si Estoniei pe motiv ca suspecteaza certitudinea datelor, se mai arata in motivarea deciziei.
Polonia se bazeaza in procent de 90% pe carbune pentru generarea de electricitate.