ONG-urile de mediu din Romania se plang de indiferenta autoritatilor si lipsa de fonduri

In contextul in care numai jumatate dintre organizatiile de mediu din Romania au supravietuit, un studiu al Centrului Organizational Soros atrage atentia asupra problemelor de comunicare cu care se confrunta ONG-urile in relatia cu institutiile statului, companiile si media, precum si despre dificultatile pe care le intampina din cauza lipsei de fonduri.

Rigiditate din partea statului si indiferenta din partea mass-media

Raportul “Organizatiile de mediu din Romania” releva faptul ca 40% dintre organizatiile de mediu sustin ca reprezentantii companiilor nu empatizeaza cu actiunile pe care ei le initiaza si 32% considera ca acestia apeleaza la organizatie numai din interes propriu, pentru a le manipula.

O alta problema semnalata este lipsa de mediatizare a problemelor ecologice. 34% dintre organizatii sustin ca media nu e preocupa de subiectele de mediu, deoarece nu sunt suficient de senzationale.

“In relatia cu institutiile statului, organizatiile de mediu au probleme cu birocratia, cu rigiditatea, cu lipsa de cultura ecologica a angajatilor. Am descoperit ca, la nivel local, comunicarea se face mult mai bine decat cu institutiile centrale, deoarece oamenii se cunosc mai bine intre ei”, a declarat sociologul Marius Cosmeanu, autorul studiului.

Pe de alta parte, 37% dintre companiile participante la studiu s-au plans de lipsa de profesionalism a organizatiilor, care se concentreaza pe activitati irelevante, in timp ce 30% acuza slaba comunicare si lipsa atitudinii constructive a reprezentantilor acestor organizatii. Aceste probleme sunt semnalate si de reprezentantii mass-media, care adauga faptul ca ONG-urile nu constientizeaza importanta relatiei cu presa si faptul ca multe dintre ele au o relatie proasta cu jurnalistii.

In ce priveste legislatia de mediu, 40% dntre organizatiile de profil sustin ca aceasta este “acceptabila”, in timp ce 28% o califica drept “slaba”. ONG-urile se plang de lipsa reglementarilor in administrarea ariilor protejate, gestionarea deseurilor si a poluarii, dezvoltare urbana si biodiversitate.

Lipsa fondurilor a “ucis” jumatate dintre ONG-uri

La studiu au participat 67 de organizatii din Romania, doar cele care au reusit sa supravietuiasca si sa isi mentina activitatea. Daca inainte de a realize studiul, autorii au facut o lista cu circa 150 de organizatii de mediu, pe parcurs acestia au constatat ca nu mai exista decat jumatate dintre ele.

“Au disparut asa de multe deoarece nu au finantare. Sau chiar daca au oameni care stiu sa stranga fonduri, nu au know-how pentru a aplica proiecte”, a explicat Marius Cosmeanu.

Lipsa banilor este cea mai mare problema a organizatiilor de mediu din tara. Ea este urmata de cooperarea cu diverse institutii si eficienta proiectelor pe care le realizeaza.

90% muncesc pentru tineri

“Una dintre cele mai interesante idei ale studiulu este faptul ca 90% dintre organizatiile de mediu ii considera pe tineri si pe copii drept principalii beneficiari ai activitatilor lor”, a adaugat Marius Cosmeanu.

De asemenea, 79% dintre ONG-uri au declarat ca beneficiarii activitatilor lor sunt comunitatile locale, 37% au precizat institutiile statului, iar 32% considera ca actiunile lor se adreseaza societatii civile.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui chestionar online, la intrebarile caruia au raspuns 67 de organizatii de mediu din toata tara.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri