Clujenii, cei mai responsabili participanti la "Let’s do it, Romania!"

Peste 11.000 de clujeni au decis sa renunte la o zi de odihna pentru a lua parte la cel mai mare proiect de ecologizare desfasurat la nivel national. Potrivit coordonatorilor ”Let’s do it Romania”, pana la aceasta ora exista doar o situatie partiala a participarii voluntarilor, dar locuitorii din judetul Cluj-Napoca conduc in topul celor mai responsabili romani.

“In prezent avem o situatie la nivelul a 16 judete, din cele 40 care participa la proiect, si in acestea s-au inscris aproximativ 56.000 de voluntari”, a declarat Anamaria Hancu, coordonator comunicare in cadrul proiectului. Ea a mentionat ca voluntarii s-au prezentat de la ora 8.00 la punctele de inregistrare, iar actiunea de ecologizare se desfasoara fara incidente.

Pe site-ul proiectului erau inscrisi la inceputul acestei saptamani aproximativ 50.000 de voluntari, dar organizatorii spera ca “marea curatenie” a scos astazi din casa aproximativ 200.000 de oameni.

Curatenie in zonele de picnic

Inregistrarea participantilor a inceput la ora 8.00, iar actiunea de ecologizare propriu-zisa se va desfasura pana la ora 15.00.

Cu exceptia a doua judete din nord-estul tarii, toate celelalte au confirmat participarea la „ Let’s do it Romania”. Potrivit Lianei Buzea, coordonatorul poroiectului, au existat chiar cazuri in care autoritatile le-au luat-o inainte voluntarilor si au facut curatenie inainte de campanie, astfel ca in cateva localitati din Cluj, Suceava si Salaj, activistii responsabili cu cartarea zonelor nu au identificat gunoaie. In plus, 25 de judete dintre cele 39 participante la proiectul „Let’s do it Romania” au anuntat ca vor colecta selectiv deseurile in vederea valorificarii lor.

„Let’s do it, Romania!” este un proiect initiat de asociatia EcoAssist, care intentioneaza sa mobilizeze autoritatile din toata tara si sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste curatarea zonelor limitrofe ale oraselor si satelor.

Romanii ar putea respecta mai mult mediul si curatenia din jurul localitatilor prin adoptarea Legii Picnicului, o initiativa legislativa elaborata de fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, impreuna cu Asociatia Green Revolution. Proiectul prevede amenzi pentru cei care arunca gunoaie in zone nepermise cand ies la iarba verde.

Documentul le impune primarilor sa amenajeze spatii speciale pentru picnic, cu toate dotarile necesare, de la tomberoane de gunoi la toalete ecologice si acces la apa si curent electric.Autoritatile locale vor fi obligate astfel sa asigure conditii adecvate celor care ies la picnic, astfel incat mediul sa nu mai aiba de suferit dupa fiecare iesire in aer liber. De asemenea, Legea Picnicului prevede sanctiuni pentru cei care nu vor pastra curatenia si nu se vor purta civilizat in mijlocul naturii.
 

spot_img

Ultimele știri