Compania Google a lansat pe 2 decembrie, la summit-ul climatic de la Cancun, ultimul sau produs, Google Earth Engine, scrie „The Independent”.
Noul motor de cautare este menit sa ajute cercetatorii si oamenii de stiinta sa urmareasca mai bine si sa analizeze mai usor schimbarile climatice.
Google Earth Engine este un motor de cautare care indexeaza fotografii actuale sau mai vechi facute cu ajutorul satelitilor si date despre acestea, permitand astfel monitorizarea schimbarilor climatice de pe intreg globul.
Cercetatorii vor putea analiza datele obtinute in urma cautarii prin intermediul platformei Google Cloud.
Desi informatia aceasta exista deja pe world wide web, era dificil de parcurs pentru ca nu era ordonata, categorisita si indexata intr-un motor de cautare specializat.
Reprezentantii Google au scris pe blogul companiei ca planuiesc sa transforme aceasta aplicatie intr-una care sa poata fi imbogatita in timp real cu informatii: „Suntem foarte entuziasmati de posibilitatea de a folosi in primul rand Google Earth Engine ca pe un sistem tip monitorizare, raport si verificare (MRV) a eforturilor globale de a opri defrisarile”.
Cu cateva luni in urma, Uniunea Europeana a finantat un proiect de cercetare asemanator, numit INTAMAP, care a presupus elaborarea unei harti a poluarii, prin intermediul careia userii pot sa urmareasca nivelurile de poluare in timp real, in orice colt al lumii”.