Centrala Fukushima nu este pregatita pentru puternicul taifun care se apropie

Centrala nucleara Fukushima nu este pregatita pentru ploile puternice si vanturile aduse de taifunul care se apropie de coastele Japoniei, recunosc autoritatile citate de BBC.

Operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) a precizat ca unele dintre cladirile reactoarelor sunt descoperite, existand riscul ca furtuna sa transporte material radioactiv in aer si apa.

Taifunul Songda este asteptat sa loveasca Japonia luni. Fukushima a fost puternic afectata de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie.

“In ciuda eforturilor depuse nu am reusit sa acoperim in totalitate cladirile afectate ale reactoarelor. Ne cerem scuze pentru lipsa masurilor semnificative impotriva ploii si vantului”, a declarat un oficial al Tepco.

Tepco a imprastiat, in jurul reactoarelor 1 si 4, agenti care impiedica raspandirea substantelor radioactive, precum rasinile sintetice.

Dar unele dintre reactoare raman in continuare descoperite in urma exploziilor de dupa tsunami si cutremur.

Masurile actuale de siguranta “nu pot fi considerate ca fiind potrivite”, a declarat un consilier al primului ministru nipon Naoto Kan, care critica actiunile Tepco.

“Facem tot ce putem acum pentru a preveni imprastierea materialelor radioactive”, a spus consilierul Goshi Hosono.

Taifunul Songda are o viteza a vantului de 216km/h, se deplaseaza catre nord est si ar putea lovi Japonia luni, a avertizat Agentia Meteorologica a Japoniei.
Inca nu se stie sigur daca Fukushima se va afla direct in calea furtunii.

Foto: microstiri.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri