Împotriva fast fashion. 6 modalități prin care să devii un pasionat de modă responsabil

Deși e tentant să dai bani puțini pe haine, de fapt costul pe care îl plătim pentru fast fashion este mult mai mare. Numai americanii trimit la gunoi 11 milioane de tone de haine anual, ceea ce înseamnă poluarea mediului, plata cu salarii foarte mici pentru muncitori și bani aruncați aiurea de către consumatori. Îți sugerăm șase modalități prin care să devii un pasionat de modă mai responsabil.

Împotriva fast fashion. 6 modalități prin care să devii un pasionat de modă responsabil

Industria fast fashion ocupă locul al doilea la poluare, folosește miliarde de litri de apă și miliarde de tone de chimicale, risipește între 10 și 20% din ceea ce produce și reciclează doar 15% din deșeuri, deși 95% pot fi valorificate.

Iată cum poți lupta împotriva acestui curent:

Cumpără mai puțin, mai responsabil și poartă mai mult

Fast fashion este un model de business care se bazează pe producția de masă, în condiții umilitoare pentru muncitoare și cu efecte devastatoare pentru mediu. Pentru o pereche de blugi se consumă 7.000 de litri de apă (se produc 2 miliarde în fiecare an), pentru un tricou este nevoie de 2.700 de litri, atât cât bea un om timp de 900 de zile. Ca să contribui la lupta împotriva acestui curent trebuie să cumperi mai puține haine, să le alegi responsabil și astfel să le porți mai mult. Ține cont de calitatea materialului, și nu de trend.

Repară, nu înlocui

Dacă o haină are un mic defect, nu înseamnă că trebuie s-o arunci. Încearcă să o repari acasă, cu un ac și ață, iar dacă lucrurile sunt mai complicate, apelează la serviciile unei croitorese. Oricum te va costa mai puțin decât să cumperi un produs asemănător nou.

Schimb de haine

Pentru situațiile în care te-ai plictisit de hainele tale, ai putea să organizezi o petrecere între prietene în cadrul căreia să faceți schimb de haine. Americanii îi zic swap party, iar pentru astfel de întâlniri există pe Pinterest o mulțime de idei și de sfaturi. La final, după ce fiecare și-a ales ce-a vrut, hainele rămase pot fi donate unor persoane sau comunități care au nevoie.

Alege produse locale

Ca și în cazul alimentelor, atunci când alegi haine produse local reduci impactul asupra mediului prin faptul că acestea nu mai trebuie transportate și împachetate pentru livrare. În plus, susții și economia locală.

Împotriva fast fashion. 6 modalități prin care să devii un pasionat de modă responsabil

Cumpără haine second hand sau de la yard sale

Unul dintre avantajele hainelor la mâna a doua este că n-o să vezi pe stradă toată lumea îmbrăcată ca tine, așa cum se întâmplă în cazul fast fashion. În plus, hainele care ajung în magazinele de tip second hand sau la yard sale sunt din materiale de calitate, din moment ce au rezistat atât.

Upcycle

Ca ultimă soluție ai la îndemână transformarea hainelor vechi în unele noi. Blugii pot deveni fuste, o cămașă largă va fi topul tău preferat, unui tricou banal îi poți face imprimeuri sau împletituri și tot așa.

Plătește astfel încât să simți că faci un efort

Reporterul de modă Marc Bain din Statele Unite face de un an un experiment: cumpără doar piese vestimentare care costă peste 150 de dolari. Scopul acestei provocări este să îl facă să se gândească foarte bine dacă are nevoie de acel produs, dacă îi stă bine și dacă chiar și-l dorește. Astfel, Marc povestește că a ajuns să cumpere mai puține haine, dar de o calitate mai bună, care rezistă mai mult. Jurnalistul a ales să lupte în acest mod împotriva produselor ieftine care sunt produse, vândute și mai apoi aruncate în cantități industriale, ceea ce se traduce prin consecințe grave asupra mediului, salarii mici pentru cei care le confecționează și uneori chiar influențarea stării consumatorului (unele produse se deteriorează după cinci spălări).

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri