Liber la cultivarea OMG-urilor in ariile protejate?

Deputatii au votat, in urma cu cateva zile, aprobarea cultivarii plantelor modificate genetic in siturile Natura 2000, care acopera in prezent 22,68% din suprafata terestra a tarii. Acest amendament, care face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005, privind protectia mediului (PL-x 176/2009), este contestat insa de Coalitia pentru Mediu din Romania si de Greenpeace Romania.

Este inadmisibil faptul ca politicienii romani au votat acest proiect de lege prin care sa se poata cultiva organisme modificate genetic chiar si in ariile protejate stabilite prin directive europene, mai ales, avand in vedere faptul ca interesul fermierilor romani pentru aceste soiuri scade de la an la an, in 2013 mai fiind doar doua companii care cultiva OMG in Romania”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Deoarece unele plante si unele insecte pot suferi mutatii genetice din pricina toxinelor produse de OMG, iar unele arii protejate au fost infiintate tocmai pentru a proteja unele specii de plante sau de insecte, “acest act al politicienilor romani este complet iresponsabil”, potrivit Greenpeace.

In loc sa urmam exemplul tarilor membre care au interzis deja culturile OMG  (cel mai recent Polonia), lasam loc si mai mult pentru ele. Oare de ce soi de soc e nevoie ca sa ne trezim?”, a subliniat Alexandru Riza.

In Romania nu exista unanimitate pe acest subiect. Desi Ministerul Agriculturii a sustinut la dezbaterile anterioare din cadrul Comisiilor acest amendament, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice s-a opus.

Avand in vedere faptul ca legea nu a fost indeajuns dezbatuta, pentru ca reprezentantii organizatiilor de protectie a mediului si alte parti interesate sa-si poata expune punctele de vedere, Coaliatia pentru Mediu apeleaza, in ultima instanta, la institutia Presedintiei pentru a solicita retrimiterea legii in Parlament”, se arata intr-un comunicat al Coalitei pentru Mediu.

spot_img

Ultimele știri